IGRA U ITALIJI

MIHAELA HORVAT, SJAJNA NOGOMETAŠICA IZ PUŠĆINA Kopačkama od Trnave do Verone

Odjenuti dres reprezentacije i predstavljati svoju zemlju je nešto neopisivo i san je svake nogometašice...

Među najuspješnije međimurske nogometašice današnjice zasigurno spada Mihaela Horvat (27) iz Pušćina. Mihaela je danas igračica kluba Hallas Verona koji se natječe u prvoj talijanskoj ligi a njeni profesionalni nogometni počeci vežu se uz ŽNK Trnavu iz Goričana. Tamo je Mihaela prvi put obula kopačke, a imala je osamnaest godina. 

– Prije nogometa bavila sam se atletikom u AK-u Nedelišće, ali želja za loptom ipak je bila jača pa sam se 2012. odlučila okušati u nogometu. Iskustva pri tome nisam imala, osim ako ne računamo da sam od malih nogu na igralištu igrala nogomet, kao i sve djevojčice i dječaci te dobi, započinje priču o svom sportskom putu Mihaela pa dodaje:

– Nakon nekoliko godina iz Međimurja sam otišla igrati u ŽNK Split i tamo sam osvojila dvostruku titulu prvaka Hrvatske. Sa Splitom sam zaigrala i u kvalifikacijma za Ligu prvakinja pa sam nakon toga zaključila da je vrijeme za okušati se u inozemstvu. Moja prva stanica je bio SV Horn iz Austrije i tamo sam se zadržala dvije godine, ističe nam Mihaela.

ODLAZAK

Nakon boravka u Austriji, uslijedilo je preseljenje u Italiju, Mihaela je spakirala kofere i preselila u Veronu.

– Otišla sam u klub Hellas Verona koji igra u prvoj talijanskoj ligi i za mene se to činilo kao iskorak na višu razinu. Klub je na visokom nivou što se tiče treniranja i igre a talijanska liga jedna je od najjačih ženskih liga u Europi, otkriva nam Mihaela te dodaje da preseljenje ipak nije bilo lako.

– Problem je talijanski jezik koji polako usvajam iako ga zapravo više razumijem nego pričam. Na sreću, u klubu igra i Križevčanka Ana Jelenčić koja mi je pomogla u prilagodbi na način života u Italiji, napominje naša sugovornica.

REPREZENTACIJA

Uz bogatu klupsku karijeru Mihaela je odigrala više utakmica i za nacionalnu vrstu čime se izrazito ponosi.

– Kad sam počela igrati nogomet, nisam ni zamišljala da bih mogla jednog dana zaigrati za reprezentaciju. Odjenuti dres reprezentacije i predstavljati svoju zemlju je nešto neopisivo i san je svake nogometašice, ističe nam Mihaela.

Horvat je tako s reprezentacijom nastupala kroz pet godina i pri tome posjetila i 15 država.

– Zahvaljujući reprezentaciji srela sam brojne ljude koji su mi i danas prijatelji, a upoznala sam i neke drugačije kulture. Uz to sam mnogo naučila i o nogometu te igrala protiv najjačih ekipa svijeta, napominje Mihaela.

OZLJEDA I PLANOVI

Međutim, unatoč brojnim uspjesima nije sve uvijek lako pa je Mihaelu prošle godine zadesila ozljeda zbog koje je propustila jedno okupljanje reprezentacije. Nakon toga izborom stožera nije pozvana ni na posljednja tri okupljanja reprezentacije. Međutim, našu nogometašicu to nije obeshrabrilo pa ističe:

– Nakon ozljede sam naporno radila da se vratim u formu i u tome sam uspjela. Mislim da u ovoj formi igram najbolji nogomet do sada pa se nadam skorom povratku u nacionalnu vrstu, priča nam Mihaela te dodaje da će se do tada posvetiti klupskim obvezama ali i učenju talijanskog jezika. 

A što radi kad ne igra i trenira? 

– Uglavnom čitam knjige. Jako mi nedostaje druženje s obitelji i nećakinjama kao i kave s prijateljima pa bi rado otišla i kući, ali za to baš i nemam vremena. Do Pušćina uspijevam doći eventualno za praznike, a kad ću idući put doći ne znam, nemam puno planova za budućnost jer je nogomet nepredvidljiv i nikad ne znaš gdje će te odvesti, ističe Mihaela.

Naša sugovornica je za kraj poslala i poruku svim mladim sportašima:

– Za sve se treba izboriti. Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti i nikad ne prihvaćajte manje od onog što mislite da zaslužujete, zaključuje ova uspješna sportašica.

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.490

Preporučeno
Najnovije