MAČKOVEC

ZVIJEZDA MEĐIMURSKOG KUGLANJA DENIS KOŠAK Nakon blistave godine u nove izazove

Iz sportske je obitelji. Kuglač mu je i otac Bojan, dok je baka Blanka bila prvakinja Bavarske....

Marljivo treniranje, talent i ljubav prema sportu, i rezultat teško da će izostati. Još jedan dokaz toj tvrdnji je 25-godišnji Mačkovčanin, rodom iz Trnovca, Denis Košak. Nova zvijezda međimurskog kuglanja, član čakovečkog Kuglačkog kluba Željezničar, u 2021. godini postigao je svoje najveće uspjehe u 15 godina otkako je ušao u svijet kuglanja. 

U razgovoru za tjednik Međimurje, Denis, po struci inače tesar, najprije nam otkriva da potječe iz sportske obitelji. 

– Moja baka Blanka i djed Stanislav koji su radni vijek proveli u Njemačkoj dok danas žive u Badličanu, bili su kuglači. Baka je čak bila prvakinja Bavarske. Kuglanje je tako već u Njemačkoj počeo trenirati i moj tata Bojan, dok je nastavio u Zanatliji u Čakovcu, a onda prešao u Željezničar. Kuglanje je zapravo i spojilo moje roditelje. Sestra moje mame Danice u Njemačkoj je kuglala u klubu čija je članica bila i baka pa su se preko njih upoznali i moji roditelji. Usto, moj brat Danijel je nogometaš. Igra za Nogometni klub Trnovec, kaže Denis.

NAJDRAŽE

I prije no što se sam uhvatio kugle, kao dječak često je pratio oca na treninzima i natjecanjima, a onda s 10 godina počeo trenirati. 

– Počinje se s manjim kuglama. U ono vrijeme treninzi su se održavali samo subotom, a natjecanja jednom godišnje pa smo se čitavu godinu pripremali za to jedno natjecanje, u svibnju. Kraće sam vrijeme igrao i nogomet, također za Trnovec. Čak sam prošao selekciju za Nogometni klub Međimurje, no kuglanje mi je oduvijek bilo najdraže. Na natjecanjima sam u početku završavao negdje na sredini, a prvi veći uspjeh postigao sam sa 16 godina, u paru s Matijom Vikertom kad smo postali državni prvaci. U prošloj godini, u svih šest natjecanja u kojima sam sudjelovao, našao sam se na postolju. Na županijskom natjecanju pojedinačno sam bio drugi, na regionalnom treći, u konkurenciji parova prvi u županiji, u regiji Sjever – treći, te u disciplinama tandem i sprint – prvi, nabraja naš sugovornik.

ŠTO JE VAŽNO?

Na treninzima je utorkom i četvrtkom, a trenira ga Zvonimir Žinić, dok povremeno uskače i predsjednik Željezničara Anđelko Crnčec

– U našem je sportu, kao i u drugima, važna fizička kondicija. Posebno uvježbane moraju biti noge jer u suprotnom može doći do poteškoća, odnosno ozljeda koljena i kralježnice. Važna je i tehnika. No, tehnički potpuni ispravan hitac nema nitko. Svatko ima svoj hitac, a cilj je da se onda taj vaš hitac dovede do savršenstva. Možda i najvažnija je međutim smirenost u glavi, odnosno koncentracija i sposobnost fokusiranja. Međimurje, ali i cijela regija ima jake klubove, prednjačimo u Hrvatskoj. Predstoji državno prvenstvo u parovima u ožujku te pojedinačno u travnju. Nadam se što boljem uspjehu, završava Denis koji je nedavno uplovio i u bračnu luku pa mu je i nova, velika podrška supruga Tena

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.488

Preporučeno
Najnovije