KUGLANJE

ZORAN JAGIĆ NA ČELU MEĐUNARODNE KUGLAČKE FEDERACIJE Tko se ‘navuče’, u ovom sportu i ostaje

Zoran Jagić, uspješni kuglač čakovečkog Kuglačkog kluba Željezničar i glavni tajnik Hrvatskog kuglačkog saveza, u kojem je profesionalno zaposlen od 2017. godine, proteklog je tjedna i formalno preuzeo zahtjevnu funkciju sportskog direktora Međunarodne kuglačke federacije

Volonterski obavlja i funkciju tajnika KK-a Željezničar i tajnika Kuglačkog saveza Varaždinske županije. Tridesetčetverogodišnjeg Varaždinca pitali smo kako se dolazi do direktorske pozicije u jednom ovako važnom međunarodnom sportskom tijelu.

– Zapravo, i mi smo ti koji smo, uz podršku većine zemalja, dali inicijativu za promjene u Federaciji, kojom je upravljala jedna te ista garnitura punih 25-30 godina i oni su sami sebe predlagali i birali, a od sedam ljudi u Predsjedništvu samo je jedan imao podršku svojeg nacionalnog saveza. Ostali su sa svojima uvijek bili u nekakvom ratu… Bio je tu i jedan Hrvat s kojim smo davno raskinuli sve odnose jer nam je više štetio nego koristio, kaže Jagić.

Što će vaš izbor značiti za kuglanje u Hrvatskoj?

– Ja tu ne bih gledao samo na Hrvatsku. Kuglanje je sport koji je jak u Europi, a prijašnja garnitura nije ništa činila da se sport popularizira i na drugim kontinentima, tako da smo iz godine u godinu samo gubili zemlje. Na papiru imamo 19 zemalja koje su formalno uključene u Međunarodnu kuglačku federaciju. Po rezultatima, najjača je Njemačka, slijedi Češka zatim Hrvatska, a što organizacije samog Saveza tiče, tu smo daleko iznad svih.

Kako je posložen Savez?

– Imamo 22 lige u pet regija, od toga su četiri ženske. Naš Željezničar drži solidnu sredinu tablice, objektivno to nam je trenutno nekakav plafon, s tim da ćemo iduću sezonu morati voditi veliku borbu da bismo zadržali poziciju.

Kako ste ‘preživjeli’ koronakriza?

– To ćemo tek vidjeti iduće sezone. Kreću prijave za ligu, vidjet ćemo koliko će klubova opstati i koliko će djece ostati u sportu nakon što gotovo godinu dan nisu imali prilike trenirati. Mislim da će to biti velik korak unazad. Mlade je teško privući, to je mukotrpan posao. Radimo na jednom projektu za promociju sporta i mladih putem europskih fondova vrijedan oko 300 tisuća eura. Borimo se. U Međimurju su trenutno aktivni Zanatlija, Prosvjetar, Željezničar i Dubravčan – sa sedamdesetak registriranih igrača, od čega je tridesetak u Željezničaru.

Nekada je gotovo svako selo u Međimurju imalo svoju kuglanu… danas?

– Istina, imalo je. Barem dvostaznu. Gledao sam neki dan arhiv: u Varaždinskoj županiji je nekada bilo 50 klubova, sada ih ima šest… U cijeloj Hrvatskoj trenutno imamo samo 51 kuglanu s licencijom – jednu u Čakovcu, jednu u Varaždinu, četiri u Zagrebu… Kuglanje je u Hrvatskoj dosta zatvoren sport, vi ne možete doći u neku kuglanu ako niste član kluba, tako da je teško privući nekoga.

A kako ste vi stigli u ovaj sport?

– Tata je bio kuglač, pa sam se i ja kao klinac zarazio tim sportom. Jednom kad se čovjek navuče na kuglanje, tada je – to to!

* tekst preuzet iz Lista Međimurje, broj 3453

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije