NOVI IGRAČ GRANIČARA

DJEDOV PONOS Lovro Nikić vratio se u Kotoribu za koju je posebno vezan njegov djed Franjo Farkaš

Franju Farkaša znaju gotovo svi u svijetu međimurskog nogometa. Bio je 'dijete' Graničara, stoga ne čudi njegova radost i ponos što je novi igrač Kotoripčana upravo njegov unuk

U proljetni nastavak u najelitnijem nogometnom natjecanju Međimurja, NK Graničar iz Kotoribe ući će i s izlaznim juniorom Lovrom Nikićem (19) iz Kotoribe koji je do sada igrao za mlađe uzraste Međimurja i Slaven Belupa, a prije ‘povratka kući’ igrao je još za NK Tehničar iz Cvetkovca.

>> STIGLO POJAČANJE Lovro Nikić novi je igrač NK Graničara iz Kotoribe

Ponos i radost povratka posebno izražava njegov djed Franjo Farkaš čiji su korijeni kotoripski, a već dugi niz godina živi u Čakovcu. Franjo je nedavno navršio 71. godinu života, što ga ničim ne odaje, i aktivan je trener u Školi nogometa Međimurje. Brojne su generacije ‘malaca’ prošle kroz njegove ‘nogometne ruke’, a sve je počelo znatno ranije kada je godinama to znanje prenosio mladim nogometašima donjeg Međimurja kamo je gotovo svakodnevno kao volonter dolazio iz Čakovca.

Jedan je od najzaslužnijih što je donje Međimurje još 1998. krenulo u realizaciju projekta Otvorene zabavne škole nogometa-Open Fun Football Schools (OFFS).

Bio je to projekt danske nevladine organizacije CCPA koji je započeo 1998. godine s ciljem promicanja sporta kao zdravog životnog stila te mira i međusobne tolerancije na dotada zaraćenom prostoru. Kroz takav vid nogometne edukacije prošlo je više stotina mladih, a ovakav vid okupljanja na tim prostorima egzistirao je godinama.

Franjo je inače bio ‘dijete’ Graničara i stoga ne čudi djedova radost i ponos što je njegov unuk baš tu pronašao ‘mjesto pod suncem’.

Koliko je Franjo kao nogometni učitelj imao utjecaja na Lovrin nogometni napredak i gdje ga u nogometu vidi sutra?

– Govorim s pozicije trenera, jer smatram da igrač, još kao izlazni junior, najviše iskustva stiče u seniorskom nogometu, naravno ako dobije minutažu, a mišljenja sam da će je u Graničaru dobiti jer sadašnji trener Vedran Purić ga dobro poznaje s obzirom da mu je bio trener u kadetima NK Slaven Belupa gdje je Lovro igrao, tako da ima puno prilika da se dokaže i napreduje. Uostalom, pratit ćemo ga – kazao je Franjo.

Jeste li i u ovo vrijeme zajedno u nogometu?

– U posljednje vrijeme vrlo malo s obzirom na opće stanje, a ranije smo radili individualno za vrijeme ljetnih praznika, a sada imamo dosta teorije, dakle promišljanja u vezi raznih sistema igre koji su interesantni u sadašnjem nogometu. Od  1-4-2-3-1, 1-3-5-2 ili pak 1-4-4-2 do zadataka pojedinog igrača u tim formacijama i drugo. Uglavnom, dosta teorije i taktike, ali nažalost bez prakse – objasnio je za kraj.   

Inače, Franjo ima još dva unuka, 27-godišnjeg Karla koji je daleko od sporta i 23-godišnjeg Jana koji je vezan za rad u teretani.        

Franjo Farkaš u ulozi trenera mlađih uzrasta Graničara

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije