Šah: Raspis za međimurski kup

Šahovski savez Međimurske županije objavio je raspis za kup natjecanje Međimurske županije za 2012. godinu. Kup natjecanje Međimurske županije za 2012. godinu održat će se od 5. veljače do 4. ožujka 2012. godine.

Natjecanje organizira šahovski savez Međimurske županije posredstvom povjerenika natjecanja. Povjerenik natjecanja je Saša Stanković, državni sudac (telefon: 851-546, mobitel: 091 527 3917, email: sasa.stankovic1@ck.t-com.hr).

Pravo sudjelovanja na natjecanju imaju isključivo klubovi članovi ŠSMŽ. Ukoliko klub ima više ekipa, svaki igrač može nastupiti samo za jednu prijavljenu ekipu, odnosno nije dozvoljen prelazak igrača iz pojedinih ekipa nakon početka natjecanja.

Također, igrač koji je nastupio za neku ekipu na natjecanju KUP-a u nekoj drugoj županiji, nema pravo natjecanja i na KUP-u Međimurja. Svaka od prijavljenih ekipa dužna je prije početka natjecanja predati osnovni sastav. Ekipa se sastoji od 4 igrača i najviše 6 rezervi. Ekipa u svojim redovima može imati jednog stranog igrača. Stranim igračima smatraju se strani državljani i hrvatski državljani koje Međunarodna šahovska federacija (FIDE) na rejting listi vodi pod drugom federacijom.

Redoslijed igrača u osnovnom sastavu određuje kapetan ekipe prema osobnom nahođenju bez ikakvih ograničenja. Prilikom određivanja sastava u pojedinim kolima mora se poštivati redoslijed u osnovnom sastavu. Osnovni sastav ne može se mijenjati ili dopunjavati tijekom natjecanja.

Osnovni sastav predaje se povjereniku natjecanja na utvrđenom obrascu. Krajnji rok predaje osnovnih sastava je do subote, 28. siječnja 2012. godine poštom ili putem emaila uz obavezni dokaz o uplati kotizacije.

Partije se igraju sa elektroničkim satovima. Tempo igre je 60 minuta po igraču za cijelu partiju uz dodatak od 30 sekundi za svaki odigrani potez. Potezi se pišu, a natjecanje će se rejtingirati za nacionalnu rejting listu. Partije se igraju prema pravilima igre FIDE.

Kup se igra po švicarskom sustavu u 5 kola (po programu swiss manager za ekipna natjecanja). Startna lista ekipa određuje se prema prosječnom nacionalnom rejtingu 4 prijavljena igrača s najvećim rejtingom (za stranog igrača uzima se FIDE rejting).

Pojedina kola igrati će se na jednom mjestu prema rasporedu: 1. kolo društveni dom u Miklavcu 5. veljače u 10:00 sati, 2. kolo restoran Fortuna Palovec 12. veljače u 10:00 sati, 3. kolo društveni dom Mihovljan 19. veljače u 10:00 sati, 4. kolo motel Ilonka Mursko Središće 26. veljače u 10:00 sati i 5. kolo društveni dom Gornji Mihaljevec 4. ožujak u 10:00 sati.

Mečeve će suditi isključivo kvalificirani šahovski suci, koji će se delegirati u dogovoru sa povjerenikom natjecanja, kao i sa domaćinom natjecanja za svako kolo posebno. Parovi slijedećih kola biti će poslani predstavnicima ekipa putem elektroničke pošte, te će biti objavljeni u listu “Međimurje”.

Sudionici KUP natjecanja Međimurske županije za 2012. godinu moraju prilikom prijave ekipa uplatiti kotizaciju (upisninu) u iznosu od 200 kuna po ekipi. Klub koji prijavljuje treću ekipu plaća kotizaciju u iznosu od 100 kuna za tu ekipu.

Kotizacija se treba uplatiti putem virmana na žiro račun Šahovskog saveza Međimurske županije: 2392007-1100068858 (u pozivu na broj treba obavezno naznačiti matični broj kluba; npr. 081-2012). Ekipa koja do krajnjeg datuma prijave osnovnih sastava (28. siječanj) ne uplati kotizaciju nema pravo nastupa na natjecanju. Potvrdu o uplati kotizacije obavezno poslati povjereniku zajedno sa prijavom ekipe.

Odgode pojedine partije ili meča nema. Plasman ekipa na kraju natjecanja određuje se zbrajanjem meč bodova svih kola (pobjeda 2 meč boda, neriješeno 1 meč bod i poraz 0 meč bodova).

Ekipi koja je dobila meč kontumacijom dodjeljuje se 2 meč boda (rezultat meča je 4:0), a ekipi koja je slobodna zbog neparnog broja ekipa u tom kolu dodjeljuje se 1 meč bod i dva pojedinačna boda.

U slučaju da dvije ili više ekipa imaju jednak broj ukupnih meč bodova o poretku odlučuje primjena sljedećih kriterija, redom:

a) zbroj pojedinačnih bodova iz igre (kriterij broj 1 u Swiss-manageru),

b) olimpijski Sonneborn-Berger (s razmjerno postignutom rezultatu prema meč bodovima); (kriterij broj 50 u Swiss-manageru),

c) zbroj meč bodova protivnika (bez najslabijeg rezultata) (kriterij broj 49 u Swiss-manageru),

d) zbroj meč bodova svih protivnika (kriterij broj 48 u Swiss-manageru),

e) ždrijeb.

Organizator natjecanja, ŠSMŽ, nagradit će tri prvoplasirane ekipe pokalima. Pobjednik Kupa Međimurja plasirat će se na Finale Kupa Republike Hrvatske.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije