MEĐIMURSKI NOGOMETNI SAVEZ

IZVRŠNI ODBOR Prihvaćena izvješća i određeni nositelji kvalitete

U Nedelišću je održana redovna sjednica Izvršnog odbora Međimurskog nogometnog saveza kojom je predsjedao predsjednik Mato Kljajić, a nazočno je bilo 9 od 13 članova IO.

Jednoglasno su prihvaćena sva izvješća za jesenski dio prvenstva 2019./2020. svih Međimurskih liga, povjerenika za natjecanje Igora Križarića, povjerenika za suđenje Dejana Kovača, povjerenika za delegate Krešimira Glavine i disciplinskog suca Hrvoja Novaka.

Također je prihvaćeno izvješće o protekloj zajedničkoj organizaciji 5. klupskog malonogometnog prvenstva Međimurja na mantinele koje se igralo u Nedelišću, dvorana Aton. Donijeta je odluka o preregistraciji svih igrača i igračica u 2020. koja će se obavljati od 18. siječnja pa do 22. veljače ove godine.

Za 2020. određeni su nositelji kvalitete u Međimurskom nogometnom savezu. NK Međimurje Čakovec u seniorskoj konkurenciji, Škola nogometa Međimurje-Čakovec kod mlađih uzrasta i ŽNK Katarina Zrinski Čakovec u ženskoj konkurenciji. Dana je podrška inicijativi NK Međimurje Čakovec i škole nogometa Međimurje Čakovec da se u Čakovcu izgradi veliki nogometni teren s umjetnom travom.

Kako je dosadašnji instruktor za mlađe uzraste Dragutin Naranđa podnio ostavku na tu funkciju, odlučeno je da Komisija za mlađe uzraste pripremi uvjete i kriterije po kojima bi se izabrao novi instruktor saveza. Potvrđeni su predloženi proljetni počeci prvenstva Međimurskih liga kod svih uzrasta.  

IZVJEŠĆE POVJERENIKA ZA NATJECANJE IGORA KRIŽARIĆA U MEĐIMURSKIM LIGAMA ZA JESENSKI DIO SEZONE 2019/2020

Prije početka jesenskog dijela sezone 2019./2020. NK Pušćine odustale su od natjecanja u 4. NL Čakovec-Varaždin tako da je NK Mladost Sveta Marija kao drugoplasirana momčad I. Međimurske lige napredovala u viši stupanj natjecanja. Odigrane su kvalifikacije između NK Strahoninec i NK Naprijed Cirkovljan gdje je NK Naprijed Cirkovljan slavio u obje utakmice i tako se plasirao u viši stupanj natjecanja.

Održan je plenum klubova svih seniorskih liga gdje je predsjednik Kljajić upoznao klubove s odlukama IO MNS-a i Propozicijama o natjecanju za sezonu 2019/2020.  NK Vučetinec podnio je prigovor na sastav II. Međimurske lige skupina A gdje je odlukom IO MNS-a trebao nastupati. NK Vučetinec podržao je velik broj klubova II. Međimurskih liga tako da je odlukom IO MNS-a prebačen u II. Međimursku ligi skupine B.

Od sezone 2019./2020. II. Međimurska liga skupina A broji 15 klubova, II. Međimurska liga skupina B 17 klubova, a III. međimurska liga 10 klubova.   U svim seniorskim ligama ukupno je odigrano 431 utakmica. Dogodila su se tri prekida i nekoliko manjih ispada pojedinaca što je disciplinski sudac sankcionirao u skladu s Disciplinskim pravilnikom, a ja kao povjerenik prema Propozicijama o natjecanju.

Utakmica 1. kola III Međimurske lige između NK Mladost Selnica i NK Napredak Gornji Kraljevec prekinuta je u 46. minuti. Gostujuća momčad NK Napredak Gornji Kraljevec pri rezultatu 5;0 ostala je s nedovoljnim brojem igrača. Utakmica je registrirana 5-0 pf. u korist NK Mladost Selnica.

Na utakmici 11. kola III. Međimurske lige između NK Otok i NK Dinamo Žiškovec došlo je do prekida utakmice. Naime, gostujuća momčad NK Dinamo Žiškovec pri rezultatu 11:0 ostala je s nedovoljnim brojem igrača. Utakmica je registrirana postignutim rezultatom.

Utakmica 13. kola III. Međimurske lige NK Otok – NK Napredak Gornji Kraljevec prekinuta je u 70. minuti pri rezultatu 7:0. Gostujuća momčad ostala je s nedovoljnim brojem igrača tako da je ista prekinuta. Utakmica je registrirana postignutim rezultatom.

U veteranskoj konkurenciji natjecanje se odvijalo u tri skupine. Od sezone 2019/2020 natjecanje se vodi u Comet sustavu. Utakmica 2. kola veterana skupine B između NK Omladinac Mačkovec i NK Strahoninec prekinuta je u 15. minuti. Domaća momčad NK Omladinac Mačkovec ostala je s nedovoljnim brojem igrača. Utakmica je registrirana 3:0 pf. u korist NK Strahoninec.

Prije početka jesenskog dijela sezone 2019/2020 održan je plenum klubova i škola nogometa. Na plenumu se raspravljalo o problemima s kojim se suočavaju pojedine škole i klubovi kao i o početku proljetnog dijela prvenstva. Od sezone 2019./2020. na području naše županije natjecanje se odvijalo u šest kategorija i to: U-7, U-8, U-11, U-13, U-15 i U-17.  

Samo natjecanje proteklo je u znaku velikog broja neodigranih utakmica posebno u kategorijama U-17 koje su odigrane po završetku prvenstva. U nekoliko navrata utakmice nisu odigrane zbog premalog broja igrača ili su bile prekidane zbog nedovoljnog broja igrača. Paralelno s prvenstvom odvijalo se i Kup natjecanje u seniorskoj konkurenciji.

IZVJEŠĆE POVJERENIKA ZA SUĐENJE MEĐIMURSKIH NOGOMETNIH LIGA DEJANA KOVAČA

U sve četiri lige nije bilo prekida utakmice iz razloga nepoštivanja pravila nogometne igre. Sveukupno u dvadeset i devet navrata nakon delegiranja, dakle u dane iza utorka do nedjelje bio sam primoran pristupiti promjeni delegiranja određenih sudaca, u pravilu zbog bolesti ili drugih opravdanih razloga (poslovna obaveza, smrtni slučaj).

Apsolutni naglasak u ovoj polusezoni u dogovoru s Komisijom nogometnih sudaca bio je rad i potpuno praćena podrška mladim sucima. Mlađim sucima s pomanjkanjem iskustva i samopouzdanja u dogovoru s Povjerenikom za delegiranje delegata Krešimirom Glavinom delegirani su delegati bivši nogometni suci u funkciji kontrolora i instruktora, a što je jedino ispravno za napredovanje i stjecanje potrebitog samopouzdanja mladim sucima. Komisija nogometnih sudaca MNS donijela je Odluku o praćenju mladih perspektivnih sudaca u nastavku prvenstva i na utakmicama mlađih kategorija od strane kontrolora i instruktora suđenja

U sedamnaest utakmica delegati su konstatirali u Izvješću o utakmici na pogreške sudaca koje su u pravilu bile crno bijele pogreške (nesankcioniranje odgovarajućom disciplinskom mjerom, nedosuđivanje prekršaja u izglednoj prilici za postizanje zgoditka te pogrešna procjena pozicije zaleđa). Sa svakim od sudaca koji je donio pogrešnu odluku, a ista je upisana u Izvješću o utakmici, u koordinaciji s predsjednikom Komisije nogometnih sudaca. Marinom Horvatom obavili smo razgovor, tražili objašnjenje viđene situacije te dogovorno u narednom kolu zainteresiranog suca delegirali na po objektivno manje zahtjevnu utakmicu, a sve u cilju socijalne rekuperacije i vraćanja samopouzdanja

Zahvalio bih se na razumijevanju predstavnicima nogometnih klubova NK Jedinstvo Gornji Mihaljevec i NK Polet Pribislavec koji su u najviše navrata bili oštećeni u odlukama sudaca te smo u razgovoru došli do zajedničkog zaključka da su iste uzrok previda ili nekvalitetnog postavljanja sudaca u tijeku igre, a nikako tendencije u donošenju odluka.

IZVJEŠĆE POVJERENIKA ZA DELEGIRANJE DELEGATA SVIH MEĐIMURSKIH LIGA I KUP NATJECANJA ZA JESENSKI DIO SEZONE 2019/2020. KREŠIMIRA GLAVINE

Na temelju odluke IO MNS imenovan sam povjerenikom za delegiranje delegata svih međimurskih liga i kup natjecanja, a prije toga je IO MNS usvojio je listu delegata za tekuću sezonu koja broji 36 delegata. Osobno sam izuzet od obavljanja delegatske dužnosti pa mi je stoga na raspolaganju bilo 35 delegata, 16 s viših lista i 19 delegata s lista MNS-a podijeljenih u dvije skupine.

Seminar delegata održan je 8. kolovoza 2019. godine u Prelogu. Delegati su bili pisano testirani iz Propozicija natjecanja i Pravila nogometne igre te su svi uspješno položili testiranje. Opravdano odsutni delegati njih trojica također su naknadno uspješno položili testiranje. Što se tiče kvantitativnih pokazatelja svaki delegat je prosjeku bio delegiran 13 utakmica međimurskih liga i 2 utakmice kupa MNS. Moj osnovni preduvjet za delegiranje bio je kvaliteta i uspješnost u obavljanju dužnosti. Također moram naglasiti da je druga skupina delegata MNS-a bila delegirana samo za II. i III. Međimursku ligu i kup utakmice, iako među njima ima delegata koji zavređuju i više lige

Tijekom jesenskog dijela prvenstva odigrano je ukupno 431 utakmica, a u kup natjecanju 63 utakmice. Bio bih farizej kad bih konstatirao da nije bilo propusta u radu i obavljanju dužnosti delegata. Svjedoci smo da u današnje vrijeme forma nadilazi sadržaj i često se uspješnost u obavljanju neke dužnosti pa tako i delegatske mjeri i očituje samom formom, a sam sadržaj gubi smisao i vrijednost. Kod nas se to očituje prvenstveno u nezadovoljavajućoj informatičkoj pismenosti gdje pojedini delegati da bi zadovoljili formu kod pisanja svojih izvještaja nisu dovoljno koncentrirani na sam sadržaj pa se događaju propusti koji se odnose i na sam fundament odnosno dolazilo je do propusta o ocjeni ispravnosti sportskih iskaznica i licenci službenih osoba (liječnički pregled, članarina i slično).

S druge strane kod pojedinih delegata ne postoji dovoljno hrabrosti za objektivnu analizu kod eventualnih povreda PNI sudačke trojke nego se upušta u komentiranje same utakmice kao npr. je li neka momčad zasluženo pobijedila ili ne, je li bilo sunčano vrijeme ili oblačno i slično.

Tijekom sezone na vrijeme sam uočio deformacije koje su se počele događati, primjenjivao disciplinske mjere koje se su iskazivale u obliku pauziranja od obavljanje dužnosti delegata te aktivno upozoravao i zajedno s IO Udruge delegata iznosio smjernice za poboljšanje rada delegata. Stoga smo i odlučili uvesti standardizaciju  u pisanju zapisnika koja se manifestira u obveznoj  ocijeni organizacije utakmice uz navođenje eventualnih propusta i obveza proizašlih iz Propozicija natjecanja ili PNI te opisati moguće događaje koji su se dogodili na terenu ili oko njega, a koji su utjecali ili mogli utjecati na tijek ili ishod utakmice, na suce, suđenje, igrače, vodstva klubova, gledatelje, regularnost postignutih zgoditaka, ispravnost izrečenih disciplinskih mjera i drugo, ocjenu ponašanja gledatelja uz navođenje eventualnog neprimjerenog ponašanja (minute i puni tekst vrijeđanja i dr.). Uočljivo je da delegati koji su u sustavu ili koji su prošli kroz sustav puno brže se adaptiraju na tražene promjene.

Sve nedostatke pokušat ćemo ispraviti na proljetnom seminaru, a ja osobno ću inzistirati na dignitetu kod obavljanja delegatske dužnosti, a od samih delegata zahtijevati ću neutralnost, objektivnost i visoku razinu integriteta.

IZVJEŠĆE DISCIPLINSKOG SUCA HRVOJA NOVAKA SEZONA 2019./2020. – JESEN

Tijekom jesenskog dijela sezone 2019/2020 u svim seniorskim Međimurskim ligama odigrana je 431 utakmica. Ukupno je opomenuto 1528 igrača, a isključeno 132 igrača te izrečeno novčanih kazni u iznosu od 24 100 kuna. Kod mlađih uzrasnih kategorija samo kod U-17 se vodila evidencija opomenutih igrača. Naravno kad je bilo isključenja kod svih mlađih uzrasta da se to sankcioniralo ovisno o vrsti prekršaja.

Veteranske lige se isto od ove sezone vode putem Ccmet sustava pa je tu bilo laške voditi evidenciju diciplinskih mjera. Kazne sam odmjeravao prema disciplinskom pravilniku HNS-a prilagođeno za amaterski nogomet.

Na ljestvicama fair – playa za jesenski dio sezone najbolji su klubovi Jedinstvo Gornji Mihaljevec u 1. ŽNL, NŠ Međimurje – Čakovec u 2. ŽNL – skupina A, Omladinac Mačkovec u 2. ŽNL – skupina B te Graničar Novakovec u 3. ŽNL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije