ŠAH

35 GODINA Šahisti iz Strahoninca obilježili svoj jubilej

Šahovski klub Strahoninec osvrnuo na uspješan rad u proteklih 35 godina.

Šahovski klub Strahoninec obilježio je 35 godina rada. Legenda ovog kluba i dugogodišnji predsjednik Zdravko Janči napravio je osvrt na rad kluba i izvrsne rezultate. Priča je krenula 20. ožujka 1984. godine kada je klub službeno registriran kao ŠK Partizan.

Te godine omladina je organizirala šahovsko prvenstvo Strahoninca, a uskoro je formiran klub. Dragutin Horvatović bio je prvi predsjednik, a Mladen Zver tajnik. Nije bilo opreme ni financija, ali ljubavi i entuzijazma nije nedostajalo. Za nabavu sredstava organizirale su se kolinjske zabave i ljetne priredbe. Za prvi meč protiv Novog Sela Rok oprema je posuđena od Nedelišća i zabilježena je pobjeda 8:2.

U prvoj godini Strahoninec je bio 4. u konkurenciji 14 klubova, druge godine bile su 5., a već treće godine plasirali su se u B ligu Sjeverozapadne Hrvatske pa nakon toga u A ligu gdje su im suparnici bili Varaždin, Koprivnica, Čakovec, Virovitica i ostala veća mjesta. 1989. godine prvi puta su osvojili Kup Međimurja.
Niz godina radilo se s djecom u šahovskoj grupi u suradnji s osnovnom školom. 1995. godine na naplatu su došli plodovi rada kada je Saša Vidović postao kadetskim prvakom Hrvatske. On je bio član reprezentacije u prijateljskom ogledu s Austrijom i išao je na Svjetsko prvenstvo gdje je ubilježio po pobjedu i poraz i devet remija.
Godine 1996. klub mijenja ime u ŠK Strahoninec, a iduće godine kroz kvalifikacije ulaze u 3. ligu. U tom rangu imali su i mušku i žensku i juniorski ekipu. Kako je rekao Janči iza svakog uspjeha su i problemi pa su tu bili problemi s financijama i putovanjima.

Janči je nabrajao uspjehe mladih snaga, prva ekipa je u više navrata osvajala međimurski Kup i došla do druge lige, igrani su nebrojeni turniri gdje se skupljalo iskustvo u Klagenfurtu, Lendavi, Murskoj Soboti, Nagykanizsi i brojnim drugim mjestima. Nakon nabrojanih rezultata jasno je da je Šahovski klub Strahoninec među najboljim međimurskim klubovima u šahu, da je uporan i kontinuirani rad s mladima donio rezultate na čemu im treba čestitati.

Janči je predsjedik kluba bio 23 godine, a voditelj škole šaha punih tri desetljeća. I nakon umirovljenja volonterski je odlazio u OŠ Strahoninec radeći s novim mladim snagama uvodeći ih u svijet šaha. Sadašnji predsjedik ŠK Strahoninec Mario Vidović dodijelio je Jančiju posebno priznanje za ogroman doprinos u radu i razvoju kluba.

Zahvalnicu kluba primila je Općina Strahoninec, a primivši priznanje donačelnik Josip Šipek rekao je da je ŠK Strahoninec najbolje rangirani klub Općine. Rad s mladima, suradnja sa školom i entuzijazam vide se u tome što klub napreduje iz godine u godinu.
U ime OŠ Strahoninec priznanje je primila ravnateljica Jelena Okun koji je čestitala klubu na ostvarenjima. Posebno je istaknula Jančija kao primjer učitelja koji s ljubavlju i entuzijazmom prenosi djeci ono što voli te se nada da će se i u budućnosti što više djece uključivati u šahovsku školu.
Priznanja i zahvalnice kluba primili su Dragutin Horvatović, obitelj Zver, obitelj Trbojević, Ladislav Strbad, Zvonko Horvatić, Nino Kozjak, Zlatko Štrukelj, ŠD Međimurje, ŠK Mursko Središće, ŠK Pretetinec, ŠK Gornji Mihaljevec, Saša Vidović, Tihomir Želežnjak, Miroslav Nagrajsalović i Mario Vidović te mlade snage na kojima će klub graditi budućnost Fran Vidović, Fran Janči, Franjo Krištofić i Fran Krsto Pilić. Svečanost je završila druženjem i prisjećanjem brojnih šahovskih zgoda i proteklih tri i pol desetljeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije