trener profesionalnih tenisača

USPJEŠNI MEĐIMURCI Nikola Horvat iz Čakovca kao teniski trener osvaja svijet!

Radio je s Mariom Ančićem, Bornom Čorićem i brojnim drugima, a dodatna vrata svjetskog tenisa otvorila su mu se kada je 2016. godine preuzeo ulogu trenera Donne Vekić

Kada su u pitanju neki od najboljih sportaša i trenera koje je Međimurje iznjedrilo, među njima se svakako ističe Nikola Horvat iz Čakovca. Danas radi kao trener profesionalnih tenisača, a popis onih s kojima je surađivao uistinu impresionira. Usto je i konzultant za japansku tvrtku YONEX koja se bavi proizvodnjom teniske opreme, a posvećen je i pisanju stručnih tekstova o tenisu koji su našli svoj put do stranica svjetskih izdanja.

Teniski reket – prva ljubav

Nikola se još u djetinjstvu zaljubio u tenis, a upravo je to usmjerilo njegovo zanimanje za sport te, u konačnici, i karijeru.

–  Rodio sam se sto metara od Teniskog kluba Čakovec (danas TK Franjo Punčec) i prirodno je bilo da se okušam u tom sportu. U to vrijeme sport je bio obavezna dnevna rutina svakog klinca, pa su neki igrali nogomet, neki košarku, neki odbojku, a neki tenis. Ja sam nekako vrlo brzo počeo pobjeđivati u raznim mečevima bilo sa starijim rekreativcima, bilo na prvim turnirima i to mi je bila početna motivacija za prvim ozbiljnijim treninzima – prisjeća se Nikola.

Tako je kao najmlađi u prvoj službenoj kategoriji do 12 godina počeo postizati vrijedne rezultate na razini tadašnje Jugoslavije.

–  Konkurencija u toj bivšoj državi je bila toliko jaka da su prvaci Jugoslavije redovno bili i glavni favoriti na svjetskim i europskim juniorskim prvenstvima. Kasnije sam postao juniorski viceprvak Hrvatske i bio sam redovni član juniorskih reprezentacija Hrvatske u nekoliko kategorija te nastupao na nekoliko pojedinačnih i ekipnih svjetskih te europskih prvenstava – govori nam Nikola koji je u to vrijeme dvaput bio proglašen najboljim sportašem Međimurja.

Međutim, intenzivno bavljenje sportom sa sobom je donijelo i prve ozbiljne ozljede poput slomljene noge i teniskog lakta, što se odrazilo na njegove rezultate, ali i utjecalo na njegovu sumnju u samoga sebe. Nekoliko godina kasnije donio je odluku o odustajanju od profesionalne karijere, no tada nije ni znao da ga svejedno čekaju velike stvari.

Suradnja s velikim imenima tenisa

Nakon traženja samog sebe upisao je Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i odmah po završetku studija počeo raditi kao trener.

– Jedan od prvih mojih angažmana bio je s našom Međimurkom Ivanom Lisjak s kojom sam u dvije godine postigao vrhunske svjetske rezultate. Ivana je ušla među stotinu najboljih igračica na svijetu. Nakon toga vrata su mi se počela otvarati i u sljedećih nekoliko godina bio sam trener Sanje Ančić, pomoćni trener Marija Ančića, postao sam izbornik hrvatske juniorske reprezentacije gdje sam radio s vrlo uspješnom generacijom mladih tenisača na čelu sa Bornom Čorićem, tragično preminulim velikim talentom čakovečkog tenisa Marinom Šuicom, te još jednim Čakovčancem Karlom Škvorcom – opisuje Nikola svoj put na koji je kasnije dodao i postdiplomski studij iz poslovnog upravljanja na Cotrugli Business School.

Dodatna vrata svjetskog tenisa otvorila su mu se kada je 2016. godine preuzeo ulogu trenera Donne Vekić.

– Bilo je to vrijeme u kojem je Donna tražila svoju igru i nije postizala očekivane rezultate. Uz puno truda, rada na terenu i razgovora, Donna je počela pobjeđivati te nakon godine i pol rada bila na vratima samog vrha svjetskog tenisa. Moram priznati na sam jako ponosan na tu suradnju – ističe Nikola koji je i nakon te suradnje, koju smatra jednim od svojih najvećih dosadašnjih postignuća, nizao uspjehe.

– Bio sam i trener mađarske tenisačice Timee Baboš koja je bila prva igračica svijeta u parovima u tom trenutku. U siječnju ove godine Timea je nastupila u finalu grand Slam turnira Australian Open u kojem sam ja bio u ulozi glavnog trenera i time sam ostvario jedan od svojih ciljeva. Istina, bilo je to na meču parova pa je zato moj sljedeći cilj pojedinačna konkurencija – govori nam.

Prednosti i nedostaci života trenera

Iako na prvi pogled posao teniskog trenera izgleda vrlo glamurozno, Nikola otkriva da je priča iza toga mnogo složenija.

– To je zahtjevan posao i fizički i mentalno. U tenisu jako puno faktora utječe na krajnji rezultat; osim tehničko taktičkih elemenata na terenu, ima tu organizacije, psihologije, komunikacije, pa cak i upravljanja ljudima zbog toga što oni koji okružuju igrača/icu mogu jako puno utjecati na krajnji rezultat. Sve to na određeni način trener mora biti u stanju prvo razumjeti, a zatim i učinkovito djelovati – napominje.

Mada neopisivo voli svoj posao, svjestan je toga da sportska karijera ima rok trajanja.

– Tenis je sport u kojem trijumf i razočaranje plešu zajedno na tankoj žici gotovo svaki dan, pa tako i trener mijenja uloge od heroja do tragičara. Činjenica da se nalazite u ključnoj ulozi na putu do životnog uspjeha neke osobe je ono što vas može motivirati do nebeskih visina i na kraju potpuno ispuniti, ali morate biti svjesni da scenarij može skrenuti u negativnom smjeru vrlo brzo, a vi ste i dalje u toj istoj ključnoj ulozi gdje morate preuzeti odgovornost i nositi se s tim. Za mene osobno ta visina stresa nikad neće postati normalna i zato znam da se neću moći baviti time do mirovine – govori nam Nikola koji zato paralelno radi još jedan posao.

Naime, radi i kao konzultant za japansku tvrtku YONEX koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača teniske opreme. Sve je počelo još 2010. kao klasična sponzorska suradnja, a prije četiri godine ponuđena mu je pozicija skauta za područje cijele Europe. Prošle je, pak, godine pokrenut i novi projekt teniskih kampova YONEX VAMOS J, koji se organiziraju po cijelom svijetu, a upravo je Nikola pripala uloga glavnog trenera i koordinatora.

Ovakav poslovni raspored ne ostavlja previše slobodnog vremena, no kako mu je organizacija u malom prstu, Nikola pronalazi i trenutke u kojima je posvećen čitanju i pisanju, i to više nego uspješno, pa su se njegovi radovi našli i u prestižnim inozemnim publikacijama.

– Trenutno sam posvećen stručnim tekstovima koje povezujem sa svojim poslom. Ideje crpim iz stručne literature i osobnog iskustva te se trudim objediniti to na papiru. Nedavno je jedan moj rad objavljen u jednom od najpoznatijih američkih teniskih magazina, New York Tennis Magazineu, a uskoro će biti objavljen i u Velikoj Britaniji – s ponosom ističe.

Izgradnja kvalitetnih odnosa kao motivacija za daljnje uspjehe

U svemu što radi nezamjenjiva mu je podrška prijatelja i obitelji s kojima je stalno u kontaktu ili na telefonu ili uživo, a kako je svjestan toga da je za izgradnju kvalitetnih odnosa potrebno mnogo vremena i energije, sretan je što je uspio u tome.

Upravo mu takve situacije, kao i uspjesi osoba kojima je trener, motiviraju za daljnje planove.

–  Trenutno sam u iščekivanju novog trenerskog ugovora. San mi je sjediti na trenerskom mjestu nu finalu Grand Slama u pojedinačnoj konkurenciji i, naravno, pobijediti. Htio bih napisati i stručnu knjigu te jednom otvoriti mali restoran a tematskim večerima i laganom glazbom uživo – zaključuje trener Nikola Horvat. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije