IZVRSNE VIJESTI

Mato Kljajić: ‘Ukida se zimski prijelazni rok’

Izborom predsjednika Međimurskog nogometnog saveza Mate Kljajića u Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza lokalni klubovi dobili su snažan glas i vjetar u jedra u krovnoj nogometnoj organizaciji. Odlične vijesti stižu iz Opatije gdje je održan Izvršni odbor HNS-a.

Kad je Mato Kljajić kao predsjednik Međimurskog nogometnog saveza izabran za člana Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza jedna od prvih namjera i želja je bila da se opet fomira Treća hrvatska nogometna liga – sjever koju bi činili klubovi sjevernih hrvatskih županija. Niz godina nitko od međužupanijskih ligaša i četveroligaša logično nije htio u 3. HNL istok jer je i preskupa i predaleka za putovanja.

Jedno od obećanja Kljajić je ispunio uz potporu županijskih nogometnih saveza i njihovih predsjednika iz sjeverne Hrvatske i naredne sezone opet se vraća format 3. HNL – sjever. Vjerujemo da dobar dio sadašnjih članova 4. nogometne lige skupina Čakovec – Varaždin drugačije pristupa prvenstvu i da će dati sve od sebe da budu pri vrhu lige i da se plasiraju rang više.

Jedno od najbolnijih pitanja proteklih godina je bio zimski prijelazni rok koji nikako nije bio logičan klubovima. Nakon što klub tijekom ljeta skupi igrače i krene u novo prvenstvo tijekom zimske stanke igrači su mogli odlaziti iz klubova, a vodstva klubova su bila na sto muka kako to zaustaviti. Na žalost u Međimurju je bio najteži slučaj Dubrave iz Sivice koja je odustala od natjecanja jer su igrači tijekom zimskog roka otišli iz kluba. Odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, a na inicijativu Kljajića kao predsjednika Komisije za amaterski sport, ukida se zimski prijelazni rok i to već u siječnju 2019. godine.

Rok zapravo ostaje i dalje, ali igrači mogu napustiti klub samo s papirima što će biti daleko rijeđi slučaj i klubovi mogu planirati s istim igračkim kadrom cijelu sezonu što će im u mnogome olakšati djelovanje i pripremu za što kvalitetnije rezultate.

Još jedna bitna odluka jest da se prva registracija kao nova registracija može obaviti tijekom cijele godine. Bitno je to osobito za djecu kako bi se mogla u bilo kom trenutku tijekom godine priključiti natjecanjima pa su na dobitiku i klubovi i mladi igrači.

Novost je i da trećeligaški klubovi mogu potpisati stipendijske ugovore s najboljim mladim igračima. I tu imamo dokaz da je do sada bila to loša varijanta u našem NK Međimurje gdje su prvoligaški klubovi uzimali i uzeli najbolje mlade igrače s našeg područja, a da Nogometna škola Međimurje – Čakovec koja je puno ulagala u te mlade igrače ostala ‘kratkih rukava’ bez ikakvih nadoknada za razvoj tih mladih igrača.

‘Mali’ klubovi koji muku muče s financijama i organizacijom sigurno će biti zadovoljni ovakvim odlukama koji idu uvelike u njihovu korist. Dosta toga je riješeno, a ostaje još jedno pitanje koje je jako aktualno u posljednje vrijeme, a to je pitanje liječničkih pregleda. U amaterskom sportu dva liječnička pregleda koja se plaćaju tijekom godine su previše, a još je veća nelogičnost što su izjednačeni amaterski i profesionalni sport.

Ovo je još jedno teško pitanje koje je zakomplicirano raznim zakonima i pravilnicima i teško da će se u skoro vrijeme riješiti, ali već sama inicijativa budi nadu da će kroz skoro vrijeme i to pitanje biti riješeno na zadovoljavajući način, a nekako je najlogičnije da se ti pregledi obavljaju kod liječnika opće prakse.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije