FILIP UDE ‘Uskoro ću 32 – psihički i fizički se osjećam kao prije 10 godina’

Hrvatski gimnastičar i srebrni olimpijac Filip Ude iz Čakovca za naš je portal odgovorio na pitanja o daljnjim planovima, treniranju i pripremama, obitelji te vlastitim stavovima.

Filipe, pred tobom je duga sezona. Što te sve očekuje?

– Prvi službeni nastup koji slijedi jest krajem svibnja na jubilarnom 10. Svjetskom kupu u Osijeku za koji smatram da je jedan od najbolje organiziranih kupova. Najavili su velik broj gimnastičara koji će također nastupiti, stoga se stvarno veselim tom nastupu. Uvijek je posebno nastupati pred domaćom publikom!

Nakon toga dolazi Talijanska liga u lipnju, a u srpnju me očekuje ponovni susret s višebojem u Izraelu. Europsko prvenstvo u Glasgowu ove će godine prvi puta biti u ljetnom mjesecu kolovozu nakon čega u rujnu na red dolazi Svjetski kup u Mađarskoj, Svjetsko prvenstvo u Dohi u listopadu te u studenom Svjetski kup u Njemačkoj.

Ovakav ispunjen raspored zasigurno iziskuje mnogo vježbe. Kako se pripremaš za sve što slijedi?

– Trenutno češće radim na višeboju, a tri tjedna prije Europskog prvenstva posvetit ću se pripremi gdje će fokus biti samo na konju s hvataljkama. Smiješno mi je kad me netko pita koliko tjedno treniram pa moram računati! Od početka karijere treniram po ‘ruskom sistemu’, odnosno ostavljam četvrtak i nedjelju slobodnu, a dnevno je to raspoređeno u 6 sati.

Tvoj gimnastički uspjeh seže čak u sedmu godinu života. Kako se osjećaš znajući da te sada čekaju sva ova uzbudljiva događanja?

– Uskoro ću napuniti 32 godine, a psihički i fizički se osjećam kao prije deset godina, a možda čak i bolje! Cilj mi je još 4 do 5 godina biti na toj razini te što duže na vrhu. Trenirat ću kad god mi se ukaže prilika za medalju.

Prošle godine si uz karijeru postao i otac. Kako najčešće provodiš svoje slobodno vrijeme?

– Svaku slobodnu minutu nastojim posvetiti ženi i kćerkici koja će uskoro napuniti prvu godinu. Većina slobodnog vremena posvećena je njima jer ipak smatram da je obitelj na prvom mjestu. Sada je još malena, ali znam da će s vremenom i njoj biti teže kad ću biti odsutan na duže vrijeme.

Znamo da si nedavno posjetio osnovnoškolce u Belici. Koja ti pitanja djeca najčešće postavljaju?

– Pitanja su raznolika i uvijek čujem neka nova koja me znaju ugodno iznenaditi. Lijepo je vidjeti da sam nekome uzor što smatram da je i viši cilj svega što radim. Uvijek se nađe netko tko ima želju jednom biti kao ja. Sretan sam kad vidim da sam djecu potaknuo da se bave bilo kojim sportom, ne samo gimnastikom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije