‘NAŠE PRAVO NA SPORT’ 5. sportsko natjecanje djece s teškoćama u razvoju

Udruga za promicanje aktivnog građanstva ECHO i Centar za edukaciju i savjetovanje ‘Sunce’ iz Zagreba 18. studenoga 2017. godine organizirali su sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju pod nazivom ‘Moje pravo na sport’ u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava.

Natjecali su se učenici posebnog odjela Osnovne škole Nedelišće. Manifestacija se sastojala od dviju aktivnosti – sportskog nadmetanja sudionika u pet disciplina u četiri kategorije te stručno-edukativne radionice (u okviru provedbe Erasmus+ projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone), a sve s ciljem promocije i podizanja razine svijesti o važnosti sporta i tjelesne aktivnosti te integracije mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15 – 29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti.

Predstavnici naše škole Lena Novak Đura, Martin Novak, Sebastijan Lukman i Leon Štefulj u oštroj konkurenciji od sto natjecatelja iz cijele Hrvatske ne samo da su se istaknuli izvanrednom izvedbom na sportskim disciplinama – bacanju u koš, poligon prepreka, bočanju, šutu na gol i trčanju, nego su i osvojili pregršt medalja.

Laureatkinja među njima bila je Lena Novak Đura s osvojenih pet medalja u disciplinama: šut na koš – 1. mjesto, šut na gol – 3. mjesto, bočanje – 1. mjesto, poligon prepreka – 3. mjesto i trčanje – 2. mjesto.

Leon Štefulj bio je uspješan u disciplinama šut na koš i šut na gol osvojivši 3. mjesta u objema disciplinama.

Sebastijan Lukman istaknuo se u disciplini šut na koš osvojivši 3. mjesto.

Martinu Novak za dlaku je promakla medalja u poligonu prepreka, ali zato medalja za sudjelovanje nije izostala. Natjecatelje su ohrabrivali istaknuti hrvatski sportaši iz redova Rukometnog kluba ‘Podravka’ i Košarkaškog kluba ‘Cibona’ te paraolimpijkama Anđelom Mužinić i Helenom Dretar Karić.

Voditeljicama Karli Kovač, mag.rehab.educ. (razrednica natjecatelja) i Kristini Horvat, prof. tjelesne i zdravstvene kulture natjecatelja, najveća su nagrada i zadovoljstvo bili uživanje u natjecateljskoj energiji učenika i sposobnosti prilagodbe novonastalim situacijama te snalažljivosti, komunikaciji i novim prijateljstvima učenika koji nisu krili oduševljenje sportskim susretom.

Tjelesna aktivnost kao neizostavni dio sporta ima mnoge pozitivne učinke na pojedinca (osobu s invaliditetom) i društvo u cjelini.

Ona, ne samo da unaprjeđuje tjelesno i mentalno zdravlje, već pruža pojedincu priliku za integraciju u društvo.

Time pojedinac može pokazati svoj talent i suprotstaviti se uobičajenim stereotipima s kojima je svakodnevno suočen.

‘Lena, Leone, Sebastijane i Martine, čestitamo još jedanput!’, poručuju organizatori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije