FOTO 70. rođendan – usponi i padovi drže NK Dravu iz Donjeg Mihaljevca

Ove godine NK ‘Drava’ iz Donjeg Mihaljevca obilježava 70 godina osnutka i aktivnoga rada. Jubilarni rođendan poklopio se u nezgodnom trenutku, u trenutku kada je seniorski sastav kluba u minuloj natjecateljskoj sezoni pao na posljednje mjesto u 2. ŽNL-Skupina A.

No, kako je rečeno na nedavnom svečarskom rođendanskom skupu ovaj neuspjeh je samo sastavnica uspona i padova kroz koje je klub prolazio kroz svoju povijest.

Na svečanosti se okupilo više od dvjestotinjak nazočnih koji su svaki na neki način vezani uz ovdašnji nogomet. Bio je tu i Mato Kljajić, prvi čovjek MNS, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, njezin zamjenik Ivica Kočiš te predsjednica VMO Donji Mihaljevec Ružica Mustač.

Kljajić i Slamek, uz čestitke za jubilej, su izrazili divljenje rezultatima koje je klub dosada postignuo, a posebno ih je impresionirala njihova upornost što nikada nisu saginjali glave pa čak i onda kada im je bilo usporedivši klub s Dravom koja nezaustavljivo teče. Predsjednik MNS klubu je uručio plaketu koja dolikuje u takvim prigodama.

O minulih 70 godina rada i djelovanja kluba govorio je aktualni predsjednik Mladen Pongrac. Istaknuo je kako je klub službeno osnovan 20. siječnja 1947. na inicijativu ondašnje Postolarske zadruge s prvim imenom NK Borac. Prvi predsjednik bio je iskusni “fiskulturnik” Petar Bartolić, a prvi tajnik i blagajnik bio je Stjepan Lipić, a za trenera i kapetana izabran je Stjepan Igrec, kojeg su kasnije glede igračkih sklonosti prozvali Kubalom.

Klub je prvo registriran u Nogometnom savezu Zagreb koji je u to vrijeme bio najbliži službeni nogometni savez. Imao je registrirano 22 igrača što je bilo jamstvo da se je mogao natjecati s ostalih 10 međimurskih nogometnih klubova koji su bili u to vrijeme registrirani, a prva službena utakmica odigrana je u Čakovcu protiv najjačeg međimurskog kluba NK Međimurje.

Osnivanjem Nogometnog podsaveza Varaždin Borac se ovdje uredno registrira, a 1956. prestankom rada Postolarske zadruge i dolaskom u klub nove generacije dužnosnika i igrača klub mijenja ime mijena ime u današnje.

Treba reći kako je NK Drava jedan od 15 klub osnivača Nogometnog podsaveza Čakovec iz kojeg se kasnije regrutiraju mnogi međimurski klubovi pa je kroz sve ove godine NK Drava, s više ili mane uspjeha, bila sudionikom gotovo svih liga Međimurja. Klub je najveći uspjeh postigao 90-tih godina prošlog stoljeća kada je pet, šest sezona igrao 1.ŽNL te u ratno doba u Hrvatskoj kada je momčad igrala u Ligi Mir 91 u kojoj su se natjecali svi međimurski klubovi, a Drava je u konačnici bila peta.

Vrijedno je spomenuti 1975. godinu kada u D. Mihaljevcu stasa veliki broj zainteresiranih i talentiranih dječaka te je Drava formirala juniorsku ekipu koji je do sada svojim rezultatima opravdala formiranje, a vrhunac su postigli ujedinjenjem s vršnjacima iz NK Mladost iz Svete Marije lani kada su bili prvaci Međimurja i osvajači međimurskog kupa.

Do danas je za klub igralo oko 500 nogometaša, od čega i stotinjak iz drugih mjesta jer klub oduvijek bio otvoren za sve mlade ljude koji su imali volju i želju igrati nogomet. Isto tako s ponosom ističu kako je u našem klubu stasalo nekoliko igrača koji su u karijeri stigli i do Druge jugoslavenske i hrvatske lige.

Svečarski trenutak iskorišten je za podjelu priznanja zahvalnica klupskim sponzorima i donatorima te svim dosadašnjim živućim predsjednicima. Svečanost su svojim nastupom upotpunile članice Društva žena Donji Mihaljevec i članovi Priločke amaterske scene Miljenka Setnik i Vlado Kovač.

Rođendanska proslava je završila nastupom domicilnog glazbenog sastava Mustač bend.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije