TURČIŠĆE Igrali nogomet na pijesku u znak sjećanja na Dinu Glada

U subotu i nedjelju održan je Memorijalni turnir Dino Glad u malom nogometu na pijesku s mantinelom. Na turniru koji se održao kod Vatrogasnog doma u Turčišću sudjelovalo je 20 ekipa seniora, 10 ekipa mlađi uzrasti do 15 godina i 30 strijelaca za pračku. Turnir već osmu godinu za redom organizira KUU ‘Lafra’ Turčišće.

Udruga “Lafra” broji oko 50-ak članova. Aktualno rukovodstvo čine: Branko Vlah – predsjednik, Dejan Drvoderić – tajnik i Danijel Novak kao blagajnik. Za vrijeme fašnjeka nastupaju u Mađarskoj, Sloveniji i po cijeloj Lijepoj našoj. Ponosni su na svoju “Lafru” ili masku koja je već generacijama prisutna u Turčišću.

Imaju i puno mladih članova koji će sačuvati tu izvornost i samu izradu lafre to jest drvene maske. Veoma su ponosni na svoju masku ili lafru koju još uvijek izrađuju Mijo Sirc i Ivan Mihalec. Zadovoljni su i mladima koji uče samoizradu lafri i promociju Turčišća i Međimurja. Pokrenuli su i postupak za zaštitu tradicionalne međimurske “Lafre” (maske) iz Turčišća.

Turnir u malom nogometu na pijesku posvećen je mladiću koji je nosio ime Dino Glad i koji je na žalost tragično preminuo u prometnoj nesreći u Pušćinama. Dino je preminuo u 25. godini života i zato KUU “Lafra” u dogovoru s njegovim roditeljima svake godine organizira kako bi se od zaborava sačuvao lik i djelo na Dinu Glada. Uvijek je teško kada se ugasi mladi život, a roditeljima i obitelji sigurno najteže je podnijeti taj gubitak. Dino je bio mladić u mnogim udrugama kao član, bio je i lovac i svugdje je bio uključen.

Nogomet na pijesku se igra 2 na 2 igrača koji igraju bosi. Igra traje 2 puta po 3 minute. Zbog velikog broja učesnika oko igrališta ima i rasvjeta tako da se može igrati i po noći. Igralište je veliko 15 x 7 metara. Osim nogometa na pijesku popularna je igra i gađanje pračkom i guranje bale slame. Balu guraju po dvojica učesnika oko 20 metara i gleda se na vrijeme tko će prije izgurati balu slame na toj dužini. Turnir je trajao 2 dana.

Organizatori su pripremili grah za sve učesnike i goste kojeg su kuhali Sandro Jančec i Kristijan Katančić. Za languše su bili zaduženi: Renata Novak, Tihana Vlah, Sanja Pintarić, Martina Brumen, Manuela Krčmar, Biserka Horvat i Tonča Pintarić. Prisutne goste i domaćine svirkom je zabavljao Ivan Cerovec iz Dekanovca.

Prvo mjesto u nogometu pripalo je ekipi “LM” koju čine Leonardo Lacković i Karlo Podgorelec, drugo mjesto osvojila je ekipa Međimurje “PMP” u sastavu Aleks Novaković i Kristijan Vrzan, a treće mjesto pripalo je ŠRD “Prdeš” u kojoj su bili Luka Lipić i Branko Vlah.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije