VELIKI COMEBACK međimurske gimnastičarke Tijane Tkalčec

Prije dvije godine rekla je ‘dosta’. Ozljede su napravile svoje, priključili su se i problemi s bubrezima, umor i iscrpljenost bili su sve jači i odlučila se povući u 26. godini. Posvetila se studiju, zaposlila kao knjigovotkinja u Nacionalnom gimnastičkom centru Aton, u kojem čak vodi i bistro…

Bubrezi su sad dobro

– Uvijek sam obožavala životinje, ali tek kad sam prestala s gimnastikom, uspjela sam se više posvetiti tome. Volontiram u Skloništu dobrote, Udruzi za zaštitu mačaka. U međuvremenu je stasala i u odličnu gimnastičku sutkinju. Od prije dva mjeseca sutkinju 2. kategorije, koja može suditi sva velika gimnastička prvenstva. No, prva ljubav očito nije prestala i dugogodišnja hrvatska reprezentativka Tijana Tkalčec odlučila je toj ljubavi dati još jednu priliku, piše portal sportske.jutarnji.hr.

– Kako mi se stanje sa bubrezima popravilo, kako sam sve manje osjećala umor, u rujnu sam se počela vraćati treninzima. U početku sam radila samo na snazi, izdržljivosti, a onda su lagano krenuli i pravi gimnastički treninzi.

Da joj i te kako dobro ide, ova simpatična djevojka, koja paralelno radi i kao trenerica gimnastike u Plesnom studiju Korak, a i sama pleše, potvrdu je dobila proteklog vikenda na Svjetskom kupu u Kopru. U povratničkom nastupu nakon dvije godine bez gimnastike, ne samo da je izborila finale, nego je u njemu bila peta na preskoku. Na svojoj najjačoj spravi. Spravi na kojoj je 2013. u Moskvi postala prva Hrvatica koja je izborila europsko finale. Prije toga je dva puta bila ukupna pobjednica Svjetskog kupa…

U Sloveniji se pojačao apetit

– Iskreno, iznenadio me rezultat u Kopru, ali i pojačao moje apetite za Osijek. Toliko da je i u tom Osijeku jučer bila još bolja. I sa 13,550 bodova kao šesta izborila subotnje finale preskoka.

– Ovo je povratak iznad očekivanja – zadovoljno će lijepa Čakovčanka. – Ne znam, čak se bolje osjećam sada nego prije gimnastičke pauze.

Svi su primijetili, “pola je fali”.

– Recimo – nasmijala se.

– Valjda kad prođe ta uobičajena kriza, pubertet, onda sve sjedne na svoje mjesto. I glava i kilogrami. A meni je puno lakše s ovim kilama. Tetive, zglobovi, leđa, koljena, sve manje trpi. Iskreno, nisam si postavljala neke velike ciljeve za ovaj povratak. Nisam ja nezadovoljna otišla u mirovinu. Bila sam finalistica EP-a, osvajala sam svjetske kupove, ostvarila sam puno ciljeva. Jednostavno, vratila sam se da vidim mogu li stvarno još uvijek biti dobra, ali i da vidim kako je to doći na natjecanje mirnije glave, staloženije, bez pritiska.

U četvrtak je to najbolje vidjela. Opuštena, mirna, zrela…

– Baš uživam u gimnastici.

Tijana je inače kći dugogodišnjeg predsjednika Hrvatskog gimnastičkog saveza Steve Tkalčeca. Čovjeka koji je s obitelji prije nekoliko godina izgradio vrhunski gimnastički centar Aton. Tijana ne krije da u nekim trenucima nije bilo lako biti “predsjednikova kći”.

– Bilo je predrasuda, ali roditelji i treneri uvijek su me nastojali zaštitili, tako da to nisam baš osjetila – otovoreno kaže Tijana i nastavlja:

– Da, čudno je kad možeš reći da imaš vlastitu dvoranu, ali ja nisam odgojena na taj način. Ta dvorana moja je jednako kao i Udeova ili bilo kojeg drugog djeteta u našoj gimnastici.

Roditelji me nikada nisu gurali da nešto moram. Otišla sam iz gimnastike uz njihovu potporu, baš kao što je imam i sada kada sam se vratila. Koliko ću se zadržati, to ne znam. Vidjet ćemo što će tijelo reći, rekla je za sportske.jutarnji.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije