ANĐELKO CRNČEC: ‘Željezničar si još uvijek može sam određivati sudbinu’

Kuglači Željezničara su nakon 14 prvenstvenih kola na 10. posljednjem mjestu sa 6 bodova. Ispred njih Medvešćak i Kandit imaju 8 bodova, a Velebit 11. Ono što daje veliku nadu u ostanak u ligi naše ekipe su domaće pobjede nad trećim Poštarom i trenutno petom Grmoščicom koju do sada nisu uspjeli pobijediti. Kolike su šanse za ostanak u ligi i kako je utjecala dvotjedna stanka na naše kuglače pitali smo Anđelka Crnčeca.

eMedjimurje: Željezničar je posljednji na tablici, može li izboriti opstanak u ligi?

Crnčec: Iako situacija na prvi pogled izgleda bezizlazno ona takva ipak nije jer je raspored za posljednja četiri kola takav da si Željezničar još uvijek može sam određivati sudbinu, naravno ukoliko ostale utakmice završe realno. U dva domaćinstva Željezničar bi trebao osvojiti četiri boda, a na gostovanjima mala šansa je Velebit na Plitvicama. No i s 10 bodova mogao bi se zatvoriti krug tri momčadi pa bi onda odlučivali igrački poeni, možda čak i setovi, pa je pored bodova svaki poen i set bitan.

To znači da će se o sudbini vjerojatno odlučivati doslovno do zadnje kugle. Što se tiče pauze, šteta što je bila jer je ekipa taman uhvatila formu, ali to ne može biti nikakva isprika. Ono što nam se vrlo nezgodno dogodilo u ovoj pauzi je to da se standardni igrač prve ekipe Bojan Košak povrijedio na poslu i ne možemo na njega ove sezone više računati.

eMedjimurje: Kuglači Željezničara vrlo su ugodno iznenadili u domaćim susretima s Poštarom i Grmoščicom, kakvo je Vaše viđenje tih susreta?

Crnčec: Te smo dvije utakmice odigrali na vrlo visokom nivou i da smo tako igrali sve domaće utakmice već bismo sada bili sigurni. Momčad se konačno našla s obnovljenom kuglanom na ti, a uz to u te se utakmice krenulo odlučno na pobjedu bez obzira na renome i ime protivnika pa je to sve donijelo pobjede, ali što je još važnije ekipne rezultate preko 3 500 čunjeva s kojim nas u Čakovcu mogu pobijediti svega dvije hrvatske ekipe.



eMedjimurje: Nakon prvog dijela polusezone rekli ste nam u jednom razgovoru da Željo može ostati u ligi unatoč slabom bodovnom saldu, jeste li i dalje tog uvjerenja? Kakva je Vaša računica do kraja prvenstva?

Crnčec: I dalje sam optimist. Dvije pobjede do kraja, od toga jedna protiv direktnog konkurenta na tablici osječkog Kandita, eventualno nešto uloviti na gostovanju kod Velebita, uz uvjet da se utakmice ostalih suparnika igraju sportski korektno.

eMedjimurje: Koliko ste zadovoljni novom kuglanom, kako ona utječe na rezultate Željezničara?

Crnčec: Nova kuglana je prije svega lijep objekt. Zadovoljni smo i opremom, ali ne do kraja i izvedbom izvođača te njihovim odnosom prema nama nakon toga. Ukoliko izvođač neće otkloniti neke nedostatke koji su uočeni u jamstvenom roku (dvije godine jamstva – prošlo šest mjeseci) biti ćemo prisiljeni aktivirati jamstvo izvođača i angažirati drugu tvrtku da dotjera u red nesavršenosti u izvedbi radova.

eMedjimurje: Koji igrači su u Željezničaru? Kako ide s usklađivanjem poslova, treninga i utakmica?
Crnčec: U našem klubu imamo igrače od učenika, srednjoškolaca, studenata do radnika. Svi su potpuni amateri i ovim se sportom bave iz osobnog zadovoljstva. Zato mi ne možemo konkurirati nekolicini klubova koji u svojim redovima imaju plaćene kuglače i koji se bave isključivo kuglanjem. Da mi imamo iz proračuna nekoliko stotina tisuća kuna kao neki klubovi iz Zagreba ili Splita i mi bi se borili za naslov prvaka.

Usklađivanje privatnih, poslovnih i sportskih obveza nije uvijek lako pa nam se događa da ne možemo nastupiti kompletni jer netko ima radnu subotu, a mi putujemo u Split, Osijek i sl. Treninzi se također često preklapaju s radnim vremenom pa onda dio ekipe trenira ujutro, a ostali popodne. Pri tome moram pohvaliti izuzetnu susretljivost osoblja GP Ekom d.o.o. koji nam to omogućuju.

eMedjimurje: Financijsko stanje je loše u klubovima, kako se Vi snalazite s troškovima? Kolika je primjerice cijena jedne domaće utakmice?

Crnčec: O financijama možemo uvijek pričati kao problemu, ali ja sam pristalica trošenja koliko imaš. Tako i mi trošimo koliko imamo, a u odnosu na druge klubove 1. lige imamo smiješno malo. Svakom našem igraču se unaprijed veli da nema nikakve raskoši već mogu računati samo na najosnovnije potrebe, besplatnu opremu i trening. To je vjerojatno i razlog zašto nekoliko naših kuglača kugla u klubovima izvan naše županije, ali mi ne možemo dati što nemamo.

Inače financiramo se uglavnom kroz sportske zajednice, a najviše nam sigurno pomaže Grad Čakovec, kako kroz objekt kuglane tako i prijevozom kombijima Zajednice. U odnosu na loptačke sportove cijena naše utakmice nešto je manja i iznosi oko 1.000 kuna, a novom kompjuteriziranom kuglanom smanjeni su nam troškovi suđenja. Ti troškovi također su smanjeni i nekim odlukama HKS-a, što je za pozdraviti.

eMedjimurje: Moramo pitati i za drugi ekipu Željezničara koja je na vrhu treće lige, spremaju li se oni u viši rang?

Crnčec: Bilo bi to lijepo, ali je tehnički nemoguće za jedan tako logistički malen klub kao što je Željezničar. Prvo je upitno da li ćemo na kraju prvenstva biti prvi, a ukoliko bi bili sigurno nećemo ići u 2. ligu obzirom da se ona igra na području čak šest županija pa su troškovi dosta veliki, a i fond igrača nam nije dovoljan za dvije ekipe u tako visokom rangu natjecanja. To sigurno nije motivirajuće za članove 2.ekipe, ali tu se radi uglavnom o juniorima i mlađim kuglačima kojih će dio možda već ujesen biti priključen prvoj ekipi, naravno sve ovisi gdje će ta ekipa nastupati u slijedećoj sezoni.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije