Priča o biciklističkom klubu Mura Avantura

I tako neki dan, slučajno u prolazu načujem da neki stranci razgovaraju o brojnim uspjesima biciklista iz Mura Avanture. Pomislim si, zaista sve te odlične rezultate teško je nabrojati, a da se nešto nehotično ne izostavi. Koliko toga se samo dogodilo u ovako kratkom vremenu postojanja kluba. Uglavnom, tako sam dobio želju da i ja napišem par riječi o mom biciklističkom klubu (ništa senzacionalno, al tek toliko neka se nađe), da i drugi znaju kako je sve to počelo …kako je u Svetom Martinu na Muri nastao Biciklistički klub Mura Avantura.

Sada više ne samo moj klub, nego klub koji okuplja pedesetak djece i još toliko odraslih članova. Klub koji ima vlastitu Školu biciklizma, perspektivan natjecateljski tim te nekoliko vlastitih renomiranih manifestacija!

Povijest kluba seže u, ne tako daleku, 2008. godinu, kada smo tek razmišljali o kupnji kvalitetnijeg bicikla, a natjecanja za Kup Hrvatske nismo niti sanjali. Sve je došlo nekako spontano, iz druženja i zabave rodila se ideja, kojoj je trebalo samo nekoliko izlazaka s društvom da bude realizirana. U jesen te iste godine, formalno je nastala Mura Avantura. Mura zato jer je to hirovita rijeka koja teče kroz naše malo mjesto i koja nam je obilježila cijeli život, dok je avantura oduvijek prisutna u svima nama, a k tome još se i te dvije riječi rimuju.

Jednom, nedugo nakon što smo se upustili u avanturu osnivanja našeg kluba, moj mi je najbolji prijatelj rekao: ‘Mi, koliko god trenirali, možemo biti samo prosječni biciklisti, ajmo radije usmjeriti napore i okupiti ekipu, te probat iz njih napravit nešto, nešto za povijest! Napraviti temelje za one koji dođu iza nas, temelje na kojima mogu bezbrižno graditi sportsku karijeru.’ I tako je krenulo.

Prva prava puna sezona bila je sezona 2009. godine, kada smo počeli organizirati zajedničke vožnje, masovke, ali i natjecanja. Prva manifestacija koju smo organizirali bila je Biciklistička liga Svetog Martina. Bila je to liga koja se je protezala kroz desetak kola tijekom čitave godine, a pravo kolo bila je prava međunarodna utrka na kojoj se je skupilo 40-ak sudionika. U toj sezoni u klub se je učlanilo 70 ljudi. Bili smo oduševljeni kako su nas ljudi prihvatili i kako smo mi utjecali na sumještane da se aktiviraju u biciklizmu.

Slijedeća, 2010. godina bila je godina kad smo postali članovi nacionalnog biciklističkog saveza, počeli smo se aktivno natjecati na državnoj razini, imali svoja dva natjecateljska tima, brdski i cestovni. Polako smo postajali prepoznatljivi i van okvira naše županije. Organizirali smo brojne vlastite biciklističke manifestacije poput Halicanum maratona, Panonskog maratona triju država, Lige Sajmenih dana, biciklijade S peciklinom protiv zaborava… Sada, sve to kao da je bilo jako davno, a tada već naredne 2011. godine bili smo puni iskustva.

Nastavili smo tradicionalno organizirati velike regionalne biciklističke događaje, ali ne samo to, organizirali smo i prvo službeno natjecanje, u Svetom Martinu na Muri bili smo domaćini Nacionalnog prvenstva u XCO disciplini. Bili smo jako ponosni kad se je na našoj stazi Nad toplicaj odlučivalo o naslovu državnog prvaka. Uspješno organizirana utrka pod okriljem nacionalnog saveza dala nam je poticaj ka daljnjem radu. Tu istu 2011. godinu, pamtiti ćemo po prvom Dječjem ljetnom biciklističkom kampu. Da, dobro ste čuli, održan je prvi šestodnevni dječji biciklistički kamp pod vodstvom stručnog trenera. Sedam je klinaca tada napravilo prve ozbiljnije kilometre na biciklu. Već Drugi dječji ljetni kamp 2012. godine utrostručio je broj djece, trajao je dva tjedna i okupio ukupno 24 dječaka i djevojčica.

Zanimljiv je podatak da je dolazak na kamp bila 97%, što znači da se ni pod koju cijenu nije propuštao trening biciklizma. Trener koji je provodio i prvi i drugi kamp, tijekom čitave 2012. godine izrađivao je Plan i program rada škole biciklizma, za koji je u jesen te godine klub Mura Avantura dobilo suglasnost Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, i temeljem kojeg je i formalno s radom krenula Škola Biciklizma Mure Avanture. Uprava kluba posvetila se radu s djecom, okupili su se klinci, radile su se brojne prezentacije i animacije po osnovnim školama i tako je krenulo. Dječaci i djevojčice, redovito i s veseljem su dolazili na treninge, marljivo su radili cijele zime, i jedva dočekali proljeće su konačno dočekali lijepo vrijeme i željno pohrlili na bicikle.

Već u sezoni 2013. sav trud je došao na naplatu. Klinci proizašli iz Dječjih kampova i Škole biciklizma, počeli su nezaustavljivo osvajati pobjednička postolja. Svaka utrka na kojoj su naši članovi nastupili u Kupu RH i na Nacionalnim prvenstvima, donijela je poneku medalju. Osvojena su brojni naslovi državnih prvaka u raznim biciklističkim disciplinama, imamo više pobjednika nacionalnog MTB Kupa, a zahvaljujući upravo najmlađima BK Mura Avantura je 2013. i 2014. godine treći najuspješniji biciklistički klub u Hrvatskoj. Klub je iznjedrio nekoliko stalnih reprezentativaca.

Biciklizam u Hrvatskoj, tijekom 2013. godine postao je bogatiji i za natjecanje u MTB XC Eliminatoru kada je u Svetom Martinu na Muri po prvi puta voženo Nacionalno prvenstvo u toj disciplini. Premijerna utrka vožena je godinu dana ranije također u organizaciji našeg kluba. Osim navedenog, najviše smo ponosni što smo te 2013. godine po prvi puta ugostili ponajbolje svjetske bicikliste i biciklistice. Naime, organizirali smo međunarodnu UCI utrku Halicanum XCO Trophy, koja je već postala nezaobilazna utrka brojnih profesionalnih biciklista.

Za navedene uspjehe zaslužni su svi članovi BK Mura Avanture, od najmanjih do najstarijih, od trenera do roditelja. Svako od nas dao je svoj veliki doprinos stvaranju našeg malog velikog kluba! Sada ponosno možemo reći da trag Mura Avanture u Hrvatskom biciklizmu je neizbrisiv!

A sad se sigurno pitate, što dalje, jel se može bolje, više od ovog!!? Na ovo pitanje uvijek ću vam odgovoriti s da! Budite sigurni da će ova priča dobiti nastavak. Vjerujem u to upravo zbog našeg Timoteja, Stjepana, Matije, Ide, Lovra, Marcela, Ane, Anje, Jana, Nikole, Erica, …da, i ne samo zbog njih .. nego, i ostalih stotinjak koji su prošli Ljetne kampove, i onih nekoliko stotina koji su prisustvovali Animacijskim programima po osnovnim školama… ali i svima koji će ubuduće prihvatiti biciklizam kao način života!

Upravo zbog onih koji dolaze,.. naša misija je da im osiguramo kvalitetne preduvjete za bavljenje sportom i da im usadimo zdrave vrijednosti! Jer, Mura Avantura, nije klub samo za mene i mojeg prijatelja s početka priče, već je to klub za sve koji dolaze i koji će još dugo ponosno nositi boje kluba po biciklističkim natjecanjima! A meni će biti zadovoljština kad neki tamo klinac bude rekao, vidi onog starog, taj je pred pedeset godina pričao o olimpijskim pobjednicima, vrhunskim biciklistima iz Mure Avanture, a gle sad, nije ni bio tako daleko od istine!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije