Putovanje nade – NowWeBIKE Journey of Hope

Na poziv Međunarodne organizacije za sport i kulturu (ISCA) iz Copenhagena, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Udruge Laganini iz Preloga, sudjelovali su 10. rujna u Košicama na službenom otvorenju 2. po redu Europskog tjedna sporta.

Dan prije, 9. rujna, oni su jedan dio puta, od Preloga do jezera Balaton u Mađarskoj, prošli biciklima, ukupno 93 kilometra, a potom su kombijem nastavili put do Košica.

U organizaciji ISCA-e, dio programa otvorenja Europskog tjedna sporta predstavljala su dva velika događaja koje je koordinirala ISCA – veliki plesni događaj pod nazivom FlashMOVE i NowWeBIKE Journey of Hope. U te je događaje od samog početka uključen i naš zavod.



U Prelogu je povodom toga, u petak 9. rujna, od 8,30-9h održan kratki prigodni program u kojem su sudjelovala djeca iz Dječjeg vrtića Fijolica. Ona su se, zajedno sa svojim odgojiteljicama i ravnateljicom vrtića, dovezla na manifestaciju biciklima i romobilima na koje su stavili oznake NowWeBIKE i BeACTIVE, a mnogi od njih su podijelili s nama duhovite izreke o tome zašto se vole voziti na biciklu.

Događaju su se odazvali i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, ravnateljica Dječjeg vrtića Fijolica Brankica Mezga, zamjenik predsjednika Turističke zajednice Grada Preloga Ivan Gradečak i drugi predstavnici Grada Preloga, predstavnici Udruge mladih EFEKT, predstavnici Društva naša djeca Prelog, predstavnici Udruge Laganini i drugi sudionici.



Organizacijom ovog skupa te dolaskom na manifestaciju, oni su zajedno s djecom iz vrtića, dali simboličnu podršku našim biciklistima kao i biciklistima prekogranične NowWeBIKE ture koja je započela još 18. kolovoza, a nazvali su je Putovanje nade (Journey of Hope), budući ima za cilj promicanje aktivnog transporta, tjelesne aktivnosti, inkluzije i mirne budućnosti za Europu.

Naime, tim od nekoliko rekreativnih biciklista iz Turske će u toku mjesec dana proći put od 2530 kilometara s ciljem promicanja aktivnog transporta, tjelesne aktivnosti, inkluzije i mirne budućnosti za Europu.



Putovanje je započelo u Danskoj, gdje je sjedište Međunarodne organizacije za sport i kulturu, a potom se nastavilo kroz Njemačku, Poljsku, Češku i Slovačku. U Slovačkoj su se zaustavili u Košicama, kako bi mogli sudjelovati na otvorenju Europskog tjedna sporta.

Do tada su već prošli više od 2000 kilometara, a krajnji cilj im je Beč u koji će stići 17. rujna, kada će biti svečano zatvaranje Europskog tjedna sporta.



Tijekom boravka u Košicama, biciklisti iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i iz Udruge Laganini, sudjelovali su na prigodnoj biciklijadi po Košicama i na FlashMOVE događaju, a upoznali su se i družili s NowWeBIKE Journey of Hope timom te članovima i suradnicima ISCA-e. Bila je to sjajna prilika za razmjenu iskustava, ideja i planova za budućnost.

Razgovarali su i s gradonačelnikom Košica Richardom Rašijem, kojem su prenijeli pozdrave i prigodne poklone od gradonačelnika Grada Preloga, a kratki susret je upriličen i s povjerenikom Europske unije za obrazovanje, kulturu i sport Tiborom Navracsicsom.



Najljepše zahvaljujemo Međunarodnoj organizaciji za sport i kulturu što nam je omugućila sudjelovanje na ceremoniji službenog otvorenja Europskog tjedna sporta u Košicama. FlashMOVE i NowWeBIKE Journey of Hope su događaji uključeni u NowWeMOVE kampanju, dio su Europskog tjedna sporta, a financirani su od strane Europske unije u sklopu Erasmus plus projekta. Pokrovitelj događaja u Prelogu je bio i Grad Prelog.
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije