Završen je Stray Disc Tour u Varaždinu, Varaždinskim i Sv. Martin toplicama

>> Završen je Stray Disc Tour u Varaždinu, Varaždinskim i Sv. Martin toplicama

Jučer, 18. srpnja, završila je prva disc golf turneja organizirana u Hrvatskoj u sklopu koje su, u organizaciji tvrtke Lagoda j.d.o.o., u proteklih 9 dana održana tri turnira – u Varaždinu, Varaždinskim Toplicama i Toplicama Sveti Martin.

U ovom, u svijetu jedinstvenom, događanju koje objedinjuje sportsku rekreaciju te turizam, sudjelovalo je 16 igračica i igrača iz Hrvatske (7), Austrije (4), Finske (2), Švedske (1) i Mađarske (1). Iako broj sudionika nije bio velik, ispunio je očekivanja za prvo izdanje turneje, jer igrači iz inozemstva boravili su u Hrvatskoj od 10 do 14 dana, neki sa sobom doveli i cijele obitelji, u slobodne dane razgledali Rastoke i Plitvička Jezera te uživali u gastronomskim specijalitetima nekoliko restorana sjeverozapadne Hrvatske.

Posljednji dio Stray Disc Toura bio je turnir Spa Hills igran na terenu Lifeclass Termi Sveti Martin, a s obzirom da je on već održan 2015. godine i o njemu se pročuo dobar glas, na njemu se igračima turneje pridružilo još igrača iz inozemstva tako da je broj sudionika porastao na 40.

U ukupnom poretku turneje pobjedu su odnijeli Finci, Antti Ylikitti i Anita Määränen, koji su oboje osvojili prvi i posljednji turnir, dok su im titulu najboljeg u Varaždinskim Toplicama preoteli Austrijanac Michael Waidhofer i domaća igračica Danica Pajtak.
Na drugo mjesto u muškoj konkurenciji plasirao se Varaždinac Aki Vucković, dok je treće osvojio Šveđanin Kenth Lindqvist.
Iako su u ženskoj konkurenciji cijelu turneju odigrale samo dvije igračice, napetosti nije izostalo jer je Varaždinka Danica Pajtak stalno bila “korak iza” Finkinje Anite, no, unatoč pobjedi na jednom turniru, u konačnici je ostala 3 bacanja iza pobjednice.

Konkurencija za posljednji turnir, 2. Spa Hills, značajno se ojačala dolaskom još nekoliko kvalitetnih igrača iz Finske, Austrije i Mađarske, pa smo, unatoč lošem vremenu u subotu, vidjeli mnoge atraktivne poteze, pa čak i jedan “as” (pogodak u koš iz prvog bacanja) Anttija Ylikittia na stazi dužine 55 metara.

Antti Ylikitti je od početka turnira nastavio svoju dominaciju i u sigurnom vodstvu ostao do kraja turnira, ali velika borba vodila se za preostale pozicije, a u konačnici na drugo mjesto plasirao se Finac Sami Hyvönen, dok su treće podijelili Šveđanin Kenth Lindqvist i Austrijanac Otfried Derschmidt. Hrvatske boje, u ovoj jakoj međunarodnoj konkurenciji uspješno je branio Aki Vucković koji je u konačnici zauzeo 5. mjesto.

U ženskoj konkurenciji za pobjedu su se sve do samog kraja turnira borile Anita Määränen i Danica Pajtak, a tek na posljednje dvije staze finala, kada rizik koji je preuzela Danica nije uspio je Anita mogla odahnuti i proslaviti pobjedu. Treće mjesto osvojila je još jedna finkinja Tiina Riekkola.

Antti Ylikitti (Finska), pobjednik turneje:
– Sudjelovanje na ovoj turneji je bilo odlično iskustvo jer sam spojio disc golf i godišnji odmor u Hrvatskoj. Igranje turnira na tri različita terena zahtijeva različite disc golf tehnike i visok nivo mentalne igre, tako da nije lako biti najbolji. Dosita treba znati kako se snaći u mnogim situacijama na terenu, ali to je još jedan pozitivan segment tog natjecanja. Ovo je bilo doista iznimno i pozitivno iskustvo i definitivno se namjeravam vratiti iduće godine kako bi susreo igrače i organizatore. Organizacija cijele turneje je bila bez ikakvih zamjerki, i sudjelovanje 2017. godine ću preporučiti svim discgolferima koji žele iskusiti odlično natjecanje i upoznati divne ljude. Nadam se da će to pridonijeti i da 2. Stray Disc Tour okupi više igrača iz cijelog svijeta i da ćemo se još bolje provesti.

Anita Määränen (Finska), pobjednica turneje:
– Ovo je bio moj prvi dolazak u Hrvatsku i cjelokupni doživljaj bio je izvrstan. Igrala sam sva tri turnira, a osvajanje turneje nije bio lagani zadatak jer sam se kroz sve turnire tijesno nadmetala s Danicom Pajtak, a tek na samom kraju sam uspjela osigurati pobjedu. U finalu posljednjeg turnira uistinu sam uživala u igri na novim stazama i osvojila prvo mjesto i na tom natjecanju. Sasvim sigurno se vraćam iduće godine, a ujedno želim i zahvaliti organizatorima na svemu što su učinili za nas u ovih 14 dana boravka u Toplicama Sveti Martin.

Aki Vucković (Varaždin), 2. mjesto na turneji:
– Prezadovoljan sam drugim mjestom na touru s obzirom da nisam imao velikih očekivanja, a sudjelovali su igrači bolje rangirani od mene. Ovo događanje je odlična ideja, organizacija je bila na top nivou i zasigurno je to izvrstan mamac za dolazak mnogih igrača iz inozemstva na hrvatske terene. Moj ulazak u top 5 finale jakog Spa Hills turnira dao mi je podstrijek za daljnji rad i napredak.

Kenth Lindqvist (Švedska), 3. mjesto na turneji:
– Do sada nisam bio u Hrvatskoj, a kada sam saznao za Stray Disc Tour počeo sam planirati ovaj put. Proveo sam ovdje 14 dana uz disc golf i turističke obilaske, a sve ono čemu sam se nadao prije puta obistinilo se zahvaljujući organizatorima – Dinku Šimencu i tvrtci Lagoda. Ne bi mogao poželjeti ništa više i vjerujem da se vraćam za godinu dana na nova disc golf druženja.

Danica Pajtak (Varaždin), 2. mjesto na turneji:
– Sviđa mi se koncept Stray Disc Toura s tri natjecanja u tjedan dana jer iako je to fizički dosta zahtjevno, ali jednako tako je i zabavno i izazovno za igrati. Cijelu turneju borila sam se za prvo mjesto s Finkinjom Anitom Määränen i iako mi je stalno bježala za nekoliko bacanja, a ja ju sustizala na kraju nisam uspjela nadoknaditi zaostatak. U finalu Spa Hillsa sam pokušala malo riskantnijom igrom nešto nadoknaditi, ali to se nije isplatilo. Od tri turnira uspjela sam osvojiti jedan i s tim sam zadovoljna, a iduće godine se nadam još boljem rezultatu.

Sami Hyvönen (Finska), 2. mjesto na turniru Spa Hills:
– Po prvi puta sam sudjelovao na disc golf turniru u Hrvatskoj. Krenuo sam nešto lošije i nakon 1. runde bio tek na 12. mjestu, ali onda sam odlučio “Igrat ću finale”, i uspio se probiti do konačnog 2. mjesta. Teren u Toplicama Sveti Martin je odličan, doista je užitak biti ovdje i prilično sam siguran da ćete me vidjeti ovdje i iduće godine, lako moguće i na cijeli Stray Disc Tour.

Tiina Riekkola (Finska), 3. mjesto na turniru Spa Hills:
– Uživala sam igrati turnir Spa Hills i definitivno se želim vratiti na turnir iduće godine. Teren je bio prekrasan, ali i zahtjevan, te mislim da je direktor turnira Dinko Šimenc odradio odličan posao. Susreti s novim igračima iz raznih zemalja te druženja nakon natjecanja su jednako važna kao i sam turnir, a prostor Lifeclass Termi Sveti Martin i okolice je idealan da to objedini. Nadam se samo da će iduće godine vrijeme biti malo sunčanije što bi vikend učinilo još ugodnijim.

Što je disc golf?

Ne znate što je disc golf? Niste jedini, s obzirom da je u Hrvatskoj ovo sport koji tek započinje svoj veliki “boom”. Sport je atraktivan, zanimljiv i ono što je najvažnije – jeftin, kako za organizatore tako i za same igrače.

Sam sport je vrlo sličan klasičnom golfu uz razliku u tome što igrači, umjesto da koriste palicu i lopticu, bacaju posebno dizajnirane diskove u disc golf koš. Najvažnija razlika između klasičnog golfa i disc golfa je da za potonji nisu potrebni skupi, umjetni tereni već je za dobar teren idealna netaknuta priroda. Postavljanje samog terena ne zahtijeva nikakve intervencije u prirodi i prirodnim preprekama, štoviše, što zahtjevnije to bolje.

U Hrvatskoj su do sada uređena tri javna disc golf terena i to na Platku pored Rijeke, u Varaždinskim Toplicama i Toplicama Sveti Martin.

Središnje globalno tijelo koje vodi brigu o razvoju sporta te o natjecanjima je Professional Disc Golf Association (www.pdga.com). Prema statistici PDGA-a od 8 do 12 milijuna ljudi barem jednom je isprobalo ovaj sport, a redovitih igrača u svijetu ima oko 2 milijuna.
Tokom 2015. godine diljem svijeta održano je 2.581 natjecanje sa ukupnim nagradnim fondom od preko 3.5 milijuna američkih dolara. Zanimljivost je da se broj održanih natjecanja udvostručio od 2010. godine kada je održano 1.215 natjecanja.
Da je sport pogodan za igrače svih dobi pokazuje i evidencija članstva PDGA-a prema kojoj je 30% članova staro od 20-29 godina, 33% od 30-39 godina te čak 29% starijih od 40 godina.

Više informacija o sportu i o tome kada i gdje ga isprobati potražite na www.lagodadiscgolf.com

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije