Rekordni BIMEP: Na međimurskim cestama bilo više od 3.300 biciklista

I ove godine, kao što se to tradicionalno održava već 10 godina (od 2006. godine), pod organizacijskom palicom Međimurskog saveza sportske rekreacije ‘Sport za sve’ održan je 11. BIMEP 2016 koji se održao u nedjelju 17. travnja od 9 do 18 sati.

>>> Fotogalerija: BIMEP 2016. – Biciklima međimurskim putevima – Čakovec
>>> Fotogalerija: BIMEP 2016. – Biciklima međimurskim putevima – Donje Međimurje

Malo zeleno Međimurje još je jednom pokazalo da je idealan kraj za biciklizam (i cikloturizam), kako zbog svoje reljefne raznolikosti, tako i zbog svoje veličine, jer duljina staze koja povezuje sve punktove iznosi oko 150 km, što je izazov i za zahtjevnije bicikliste-rekreativce, a kojih je ove godine bilo gotovo iz cijele države.

Zahvaljujući prekrasnom sunčanom danu uz – nažalost – dosta vjetra (a poznato je da se vjetar i biciklisti baš ne vole), te zanimljivosti BIMEP-a kao manifestacije i ljepote Međimurja, ove je godine na međimurskim cestama bilo više od 3.300 biciklista. To je rekord u broju sudionika i više je nego što ih je bilo prošle godine. Zapravo, najviše od kad je “rođen” BIMEP.

BIMEP iz godine u godinu opravdava sebe i svoje ciljeve – popularizacija biciklizma kao jednog od najzdravijih sportova, važnost redovne tjelesne aktivnosti u cilju očuvanja zdravlja i poticanja na istu, promoviranje Međimurja kao idealnu cikloturističku destinaciju, promoviranje ljepota Međimurja i dr. Dakle, svi bimepovci su imali privilegiju uživati u ljepotama malog i zelenog Međimurja, kraja med Murom i Dravom – Horvatskim cvetnjakom. Kraja gde dobri su ljudi…

Kao i prijašnjih godina, i ove se godine na biciklijadu uključio veći broj obitelji s djecom, učenika osnovnih i srednjih škola, članova biciklističkih klubova, članova raznih drugih udruga, rekreativaca, osoba svih životnih dobi… Prekrasno je bilo vidjeti razdragana lica ljudi koji u dobrom društvu bicikliraju Međimurjem i uživaju u svakom kilometru kojeg prođu i vesele se svakom novom pečatu kao potvrdi o osvojenom novom puntu.

Vidljivo je da se broj učesnika u manifestaciju iz godine u godinu povećava, što je jedan od pokazatelja da je BIMEP kvalitetna i zanimljiva manifestacija koja svake godine privlači sve više zaljubljenika u biciklizam i pobornika zdravog načina života, te je postao svojevrstan međimurski brand koji je zbog svoje posebnosti prešao granice Međimurja. Organizatore posebno veseli stalni porast sudionika, kako onih iz Međimurske županije, tako i onih iz drugih država i županija, pa je na ovogodišnjem BIMEP-u sudjelovao veći broj biciklista iz Republike Slovenije i Republike Mađarske (bilo je i Međimuraca koji su zbog BIMEP-a stigli čak i iz Francuske), te gotovo iz cijele Hrvatske.

Naravno, najveći broj biciklista, osim iz Međimurske, došao je iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije te iz Grada Zagreba. Kao potvrda da je BIMEP stvarno jedna kvalitetna manifestacija, vidljivo je po brojnim pozitivnim komentarima upućenim od strane gostiju i njihovoj odluci da se BIMEP više ne propušta.

Iako su zabilježena ozljeđivanja biciklista, nije bilo potrebe za posebnom intervencijom djelatnika Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. Također, nije bila potreba za intervencijom ni djelatnika Policijske uprave međimurske. Podsjećaju da je Policijska uprava međimurska redovno vršila ophodnje i pazila na uredno odvijanje prometa, te je po pozivu obavljala potrebne intervencije. Također, djelatnici Policijske uprave međimurske su na čakovečkom Trgu Republike upozoravali sudionike BIMEP-a na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama i ukazivali na važnost poštivanja propisa u cilju veće sigurnosti svih sudionika u prometu.

Iako nije bilo potrebe za posebnom intervencijom ekipe Gradskog društva Crvenog križa Čakovec i samog organizatora, dosta intervencija su imali mobilni serviseri trgovine Beciklin koji su biciklistima zamjenili 20-ak zračnica, te obavili nekoliko manjih servisa. Podsjećaju da je i ove godine bio organiziran popravak bicikala od strane trgovine Beciklin koji su popravljali bicikle po cijeloj stazi BIMEP-a i po pozivu dolazili biciklistima na mjesto gdje im se desio kvar.

– Koristimo priliku da još jednom apeliramo na vozače motornih vozila, ali i na bicikliste, da se pridržavaju prometnih propisa i da kao učesnici u prometu vode računa o svojoj i o sigurnosti ostalih učesnika u prometu. Naime, imamo informaciju da je u vrijeme održavanja BIMEP-a biciklistima u nekoliko navrata oduzimana prednost prolaska ili da vozači automobila prilikom pretjecanja nisu ostavili dovoljan razmak između njih i biciklista, te su oni morali sići s kolnika na bankinu radi svoje sigurnosti. Isto tako, uočeno je da se pojedini biciklisti nisu pridržavali prometnih propisa vozeći se npr. po sredini kolnika ili držeći za ruke i na taj su način ugrožavali sebe i druge sudionike u prometu – poručuju organizatori.

Osim Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve”, koji je organizator i Međimurske županije, koja je pokrovitelj, u organizaciju manifestacije uključili su se i: Turistička zajednica Međimurske županije, gradovi i općine (ili njihove turističke zajednice i udruge) na području Međimurske županije u kojima su bili postavljeni punktovi (Čakovec, Orehovica, Prelog, Sveta Marija, Donja Dubrava, Kotoriba, Donji Kraljevec, Domašinec, Podturen, Mursko Središće, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Gornji Mihaljevec, Lopatinec (Pleškovec) i Nedelišće s punktovima u mjestima Pušćine i Macinec), Policijska uprava međimurska, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije i Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, kao suorganizatori, te tvrtke Međimurje plin d.o.o. Čakovec, MEeđimurske vode d.o.o. Čakovec, Beciklin – Trgovina Mihalec d.o.o. Prelog, Pana d.o.o. Čakovec, Međimurjeplet d.o.o. Čakovec, Kavana K Jeleni Gornja Dubrava, Pizzerija Rossa Prelog, C – Lab d.o.o. Čakovec i Bike Point Radotić Čakovec, kao sponzori.

Međimurski savez sportske rekreacije “Sport za sve” zahvaljuje još jednom svima koji su bili uključeni u organizaciju ove manifestacije i zahvaljuje onima koji su se u manifestaciju uključili kao biciklisti, te čestita svima koji su, sukladno svojoj tjelesnoj pripremljenosti prošli određenu relaciju ili cijelu stazu. Također, zahvaljuju članicama udruga žena bez kojih BIMEP ne bi bio tako poseban kao što je jer su, osim što su uredile punktove, dočekale su bicikliste s kolačima, napitcima, raznim slatkišima te toplim i skrenim osmijesima.

Isto tako, velika zahvala osnovnim i srednjim školama koje su potaknule djecu (učenike) da se u tako velikom broju uključe na manifestaciju BIMEP. Na kraju, upućuju zahvalu i svim medijima što su i što prate svih ovih godina manifestaciju BIMEP i svojom podrškom doprinose njenoj popularizaciji i promovirajući je upoznaju javnost s njenim odvijanjem, tako da su u velikom postotku i oni zaslužni da se u istu svake godine uključuje sve više učesnika.

>>> Fotogalerija: BIMEP 2016. – Biciklima međimurskim putevima – Čakovec
>>> Fotogalerija: BIMEP 2016. – Biciklima međimurskim putevima – Donje Međimurje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije