Filozofski cafe u Gimnaziji

‘Usudi se misliti’ geslo je Filozofskog cafea, radionice održane u Gimnaziji Josipa Slavenskog povodom Svjetskog dana filozofije, 19. studenog 2015.

Filozofski cafe oblik je filozofske prakse na kojem mogu sudjelovati svi, bez obzira na poznavanje filozofije ili obrazovanje. Ideja radionice je poticanje na raspravu o različitim temama čime se razvija misao i uči uvažavati tuđa mišljenja. Gost radionice bio je profesor filozofije i hrvatskog jezika Zoran Kojčić koji se bavi filozofskom praksom, radi u Vukovaru, a u Sofiji je na doktorskom studiju.

Sudionici radionice bili su učenici četvrtih razreda podijeljeni u pet grupa, a u svakoj je grupi bio i jedan profesor različitog profila. Na početku radionice svakoj je grupi dodijeljena jedna tema koju su morali analizirati u pet minuta. Potom je svaka grupa predstavila svoju temu i obrazložila zašto bi njihova tema morala biti predmetom rasprave. Odabrana je tema ‘Brinu li vlasti o sigurnosti svojih građana kada otklanjaju došljake i neprilagođene?’.

Tijekom dinamične i produktivne rasprave, sudionici radionice povezali su ovu temu s aktualnostima koje nas okružuju: izbjeglicama, prihvaćanjem drugoga i drukčijega i načinima na koji zapadni i istočni, odnosno arapski svijet, pomiruju svoje razlike.

Moderator rasprave bila je profesorica Barbara Markač-Despinić, organizatorica Filozofskog cafea. Zajedničkim promišljanjem i sučeljavanjem argumentacije razvila se ‘pobjednička’ misao: stavovi o ‘došljacima’ i ‘neprilagođenima’ i postupci vlasti moraju se zasnivati na humanosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije