Srednje škole uredile i otvorile biciklopopravljaone

U sklopu projekta ‘Alternativna mobilnost’ Gospodarska škola Čakovec i Srednja škola Prelog u svojim prostorima uredile su i otvorile biciklopopravljaone koje su javnosti predstavljene i službeno otvorene tijekom Europskog tjedna mobilnosti (16. – 22. 9.).

Kako bi učenici što sigurnije biciklima sudjelovali u prometu nedavno je održana i škola sigurne vožnje u suradnji s Policijskom upravom
međimurskom. Projekt ‘Alternativna mobilnost’ financiran je od stane Ministarstva socijalne politike i mladih, a zajednički su ga provodili Autonomni centar- ACT, ujedno i nositelji projekta, Savez za željeznicu, Gospodarska škola Čakovec i Srednja škola Prelog.

Glavni cilj projekta bio jest mladima u Međimurju ponuditi informacije o javnom prijevozu, mogućnostima kombiniranja javnog prijevoza i vožnje biciklima, sigurnim mogućnostima vožnje bicikala te razvoj školskih biciklopopravljaona. Projekt je započet u rujnu prošle godine i ukupno je trajao 12 mjeseci.

Tijekom projekta poduzete su mnoge aktivnosti, od podučavanja mladih volontera putem radionica kako svojim vršnjacima prenositi informacije o prednostima javnog prijevoza i bicikliranja, do serije kratkih predavanja po osnovnim i srednjim školama u Međimurju gdje su mladi volonteri, zajedno s iskusnim predavačima, svojim vršnjacima prenosili spomenuta znanja, pa do uređivanja biciklopopravljaona i škole sigurne vožnje biciklima.

Učenicima je podijeljena brošura ‘Mladi i mobilnost u Međimurju’ koju su projektni partneri pripremili kako bi u njoj sabrali i objavili mnoga znanja o mobilnosti, javnom prijevozu, korištenju bicikala, europskim i nacionalnim prometnim strategijama koje teže ekologiji i održivosti, primjerima dobre prakse javnog prijevoza i bicikliranja iz drugih europskih zemalja i sl.

Prije otvaranja biciklopopravljaona, koje učenici mogu besplatno koristiti, u suradnji s Policijskom upravom međimurskom provedena je na poligonu i škola sigurne vožnje biciklima. Osim edukacije i ugodnog druženja djelatnici policije učenicima su podijelili i sigurnosne reflektirajuće prsluke i reflektirajuće trake za sigurnu vožnju u uvjetima smanjene vidljivosti.

Srednje škole, partneri u ovom projektu, pokazale su svoja napredna gledišta i stvarno učinile mnogo da učenici osiguraju sretno i sigurno bicikliraju te steknu nova znanja. Ona uključuju važne informacije kako bi se učenici sutra, kao odgovorni građani Međimurja i Hrvatske, zalagali za razvoj ekološki prihvatljivog i energetski učinkovitog javnog prijevoza, biciklističke i pješačke infrastrukture, te sigurnu vožnju bicikala.

Time se stvaraju uvjeti za manje korištenje automobila, kvalitetniji život u našoj regiji, te dostizanje održivog razvoja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije