Zaposlenici škole posjetili romsko naselje u Kotoribi

Ove godine, umjesto priredbom, u OŠ Jože Horvata u Kotoribi odlučili su Svjetski dan Roma obilježiti na drugačiji način. Tako su na Vijeću učenika, na sam Svjetski dan Roma, učenici Romi: Karolina, Mateja, Đulijana i Robert ispričali svojim prijateljima iz škole kakav je život u romskoj zajednici.

Idućeg je dana nekolicina učitelja škole, zajedno s ravnateljicom i stručnim suradnicama, posjetila romsko naselje gdje su se družili sa sumještanima Romima. – Vi nećete k nama, evo nas do vas – rekla je pola u šali, a pola u zbilji ravnateljica škole Snježana Matoš, prof. aludirajući na poprilično slab odaziv roditelja djece romske populacije na razgovore u školu, a koji su vezani uz njihovu djecu.

Tamo su ih dočekali mještani s kojima su porazgovarali, a neki od njih su navratili i u dvorišta svojih učenika. Svi su oni, uz pratnju Damira Ignaca, predsjednika romske Udruge za bolje sutra obišli Vrtno naselje u kojem danas živi 35 obitelji u kućama i kolibama, a tridesetak njih našlo je svoje domove unutar Kotoribe.

Neki zaposlenici su bili prvi puta u tom naselju i nisu se mogli oteti dojmu u kakvim neprimjerenim uvjetima žive njihovi učenici. Okupilo se i mnoštvo male djece kojima je učiteljski zagrljaj puno značio jer će mnogi od njih uskoro u školske klupe.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije