Nastava budućnosti u učionicama I. Osnovne škole Čakovec

Mnoge čakovčanke i čakovčani ne znaju da I. osnovna škola ima dvije područne škole. Jedna, veća, nalazi se u Novom Selu Rok, dok se druga, sa samo 24 đaka, nalazi u Krištanovcu. Ova manja Područna škola, iako s malim brojem učenika I kombiniranim razrednim odjeljenjima, posebna je po mnogo čemu, a najposebnija po tome što se mnoge i veće škole mogu ugledati u nju.

Naime, ova škola već sada, u 2015. ima nastavu budućnosti. Pitate li učenike ove škole vole li nastavu, odgovor će zasigurno biti vrlo šarolik, no ako ih pitate vole li nastavu na iPadima, odgovor je uvijek jednoglasan i vrlo glasan “DAAAAAAA!!”

Učiteljice ove škole, Jasminka Štefić i Veronika Kapelari Horvat u svoje se slobodno vrijeme usavršavaju na informatičkim radionicama kako bi svoju nastavu osuvremenile i poboljšale jer smatraju da nastavu treba prilagoditi potrebama djece te načinu i vremenu življenja.

Pomoću novih aplikacija učenici aktivno sudjeluju u svakoj fazi nastavnog procesa. Ovaj princip rada omogućava učitelju da se približi učeniku, ali isto tako da se dobije korisna informacija o svladavanju pojedinog gradiva.

Iz vlastitog iskustva ove su nam učiteljice potvrdile da su satovi na kojima se radi uz iPad kvalitetni i sadržajni, te da učenicima naučeno gradivo putem njih ostaje trajno. Učenici s poteškoćama lakše svladavaju gradivo uz pomoć iPada jer nije potrebno pisati, često je potrebno kliknuti i napraviti pokret prstom da se dobije točan odgovor ili izvrši zadatak.

Učenicima s poteškoćama, osobito disleksijom i disgrafijom, omogućava da točno izvrše zadani zadatak te je razina njihovog samopouzdanja sve veća i raste s brojem točnih odgovora.

Zanimljivo je to što učenici uživaju na ovakvim satovima, koliko god gradivo koje se obrađuje bilo teško. To ne znači da nema klasične nastave, ali ove učiteljice u svoj svakodnevni rad uključuju i nove tehnologije, pa se gradivo ne ponavlja uz pomoć listića, već kvizova posebno kreiranih da učenici na interaktivan način usvajaju i kroz igru ponavljaju zadane teme.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije