Njemački u praksi

Advent u Grazu i ove su godine doživjeli učenici i profesori Tehničke škole Čakovec -razgledajući znamenitosti, sporazumijevajući se njemačkim jezikom, kušajući štajerske finote

Školskim je kurikulom i ove godine predviđen posjet jednom od europskih gradova s njemačkog govornog područja. Otkad se organiziraju takve stručne ekskurzije, po drugi je put odabran Graz, a učenike maturantskih razreda na uzbudljivu su avanturu vodile profesorice stranih jezika Tehničke škole Čakovec.

Cilj ovakvog putovanja je učenje povezati s uživanjem: ono što su naučili u nastavi, učenici imaju prilike primijeniti u stvarnoj komunikaciji, s izvornim govornicima. Učenici upoznaju i proširuju znanja o austrijskim običajima i kulturi, a uz pomoć odličnih vodiča, Valentine Kos i Darija Čamića s kojima smo putovali, prisjetili smo se i mnogih važnih trenutaka iz bogate austrijske povijesti. Svakako jedan od posebnih trenutaka je i šetnja centrom grada osvijetljenim milijunima žaruljica.


Obilazak grada započeo je i završio s desne strane Mure, kod Kunsthausa, zgrade koju, zbog neobičnog izgleda, lokalno stanovništvo naziva i svinjski želudac ili prijateljski izvanzemaljac. S desne na lijevu stranu Mure prošli smo preko Murinsela (Otoka na Muri), građevine koja je 2003., uz Kunsthaus, sagrađena povodom proglašenja Graza Europskim gradom kulture. Na putu prema gradskoj utvrdi Schloßberg, prošli smo samim centrom Graza, uz Rathaus (gradsku vijećnicu), vidjeli ledene jaslice u atriju zgrade zemaljske vlade (Landhaus), Glockenspiel na Glockenspielplatzu, Uhrturm, toranj s tri zvona, svakako najupečatljiviju znamenitost Graza.

Vremenske prilike su nas poslužile, pa smo zastali kod tornja i uživali u pogledu koji je oduzimao dah. Cijeli smo put propješačili jer smo zaključili da bismo korištenjem žičare ili lifta propustili uživanje u prekrasnoj panorami, a za spuštanje smo odabrali neobične stube Kriegssteig. Zasladili smo se originalnom sachericom u Cafeu Sacher, a navečer smo hladne ruke ugrijali kuhanim vinom na adventskom sajmu ispred gradske vijećnice.


Vratili smo se umorni, ali puni dojmova. (TS)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije