Regata Mirno more nagrada najboljima…

>> Regata Mirno more nagrada najboljima…

Ovogodišnja međunarodna regata Mirno more održana je od 13. do 20. rujna. Našu školu, Tehničku školu Čakovec, predstavljali smo Kruno Trupković i ja, Vanja Marciuš. Iz Čakovca smo autobusom krenuli do Biograda na Moru, ukrcali se na jedrilice i isplovili.

Međimurski srednjoškolci bili su raspoređeni na dva broda – Ninu i nešto veću Malvaziju. Kruno i ja bili smo na Malvaziji. Prvi smo dan iz Biograda na Moru došli do Kornata, točnije do Smokvice. Tu smo se usidrili i prenoćili. Drugi dan krenuli smo na put za Komižu, na otoku Visu. Tu rutu odvozili smo Kruno i ja. Našoj vožnji prethodila je kratka edukacija o osnovama jedrenja. Skiper je “obvezna oprema” svake jedrilice. On nas je učio kako upravljati jedrilicom, kako otvoriti i sklopiti prednje ili glavno jedro, kako voziti, kako vezati čvorove, što su bokobrani, što je muring, što bova, kako spuštati sidro… Naravno da se jedra otvaraju samo kada ima vjetra, u protivnom se koristi motor. Osim skipera, na brodu je bila i profesorica koja je održavala red.

Stigavši u marinu u Komiži, tu smo i prenoćili. Ujutro smo osvojili najviši vrh Visa visok gotovo 600 metara. Kasnije smo krenuli na put oko Visa i u grad Vis. Tamo smo došli u luku i prespavali. Ujutro smo krenuli preko Paklenih otoka, Hvara i Brača do Splita i Kaštela, zaustavivši se pritom u jednoj uvali na Braču. Navečer smo stigli u Kaštel Gomilicu u kojem je sljedeći dan održana glavna svečanost Mirnog mora u kojoj su sudjelovale sve flote. Svaka ekipa imala je svoju točku – ples i pjevanje. Tu smo ostali dva dana. Ujutro trećeg dana svi zajedno isplovili smo i pustili balone na kojima su bile napisane naše želje. Krenuli smo dalje, preko Šolte i Čiova do Velog Drvenika u kojem smo prespavali. Ujutro smo krenuli na put za Biograd u koji smo stigli navečer, prespavali i sljedeće se jutro iskrcali s jedrilice te autobusom krenuli kući.

Moram pohvaliti odlične skipere i profesorice na brodu. Imali smo sreću što nas je svih sedam dana Mirnog mora pratilo toplo i sunčano vrijeme. Ostaje nam u sjećanjujedno predivno iskustvo s puno novih prijateljstava, a majice, šeširići i juniorske skiper iskaznice ostaju nam kao uspomena na sve ljepote koje smo doživjeli. (Vanja Marciuš, 3. ST)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije