eTwinning i Svjetski dan zaštite okoliša u II. OŠ Čakovec

Svjetski dan zaštite okoliša – World Environment Day u II. osnovnoj školi Čakovec obilježili smo kao dio aktivnosti na eTwinning projektu “E-waste – What Can Citizens Do?”. Sudjelovanje škole u obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša prijavili smo na stranici WED-a. Aktivnosti svojih škola prijavili su i eTwinning partneri iz Portugala i Francuske.

Za sve učenike II. osnovne škole Čakovec u srijedu prijepodne, 4. lipnja 2014., uoči Svjetskog dana zaštite okoliša, u holu škole prikazana je prezentacija koju su za ovu priliku na satu informatike izradile učenice osmog razreda Magdalena Mesarić i Maria Krištofić s učiteljicom informatike Ivom Naranđa. Učenici 7.a razreda na satu informatike izradili su prezentacije Web 2.0 alatom Prezi na teme vezane uz Svjetski dan zaštite okoliša, održivi razvoj, smanjivanje ugljičnog otiska i e-otpada.

Učiteljica engleskog jezika Branka Lamza pomogla nam je u prijevodu na engleski jezik. Za učenike četvrtih razreda polaznike izvannastavne aktivnosti Informatika učiteljica Iva Naranđa pripremila je online igre (vješala, osmosjerke i slagalice) tematski vezane za Svjetski dan zaštite okoliša. Član školskog web-tima Vanja Čugalj Pongrac napravio je kviz u obliku Zondle igre a član foto-grupe Jakov Sedlar fotografirao je aktivnosti u holu škole.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP – United Nations Environment Programme). U proteklih četrdesetak godina manifestacija je izrasla u jedan od najjačih mehanizama kojima Ujedinjeni narodi podižu svijest ljudi širom planeta o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice i potiču ih da postanu aktivni sudionici održivog razvoja te preuzmu odgovornost za očuvanje planeta.

Od mnogobrojnih aktivnosti na projektu, ističemo provedbu anonimne online ankete među sudionicima projekta iz sedam europskih država a čiji rezultati prikazuju razinu poznavanja problematike e-otpada kao ekološkog, socijalnog i ekonomskog problema te neka mišljenja i navike građana vezane uz tematiku e-otpada. Rezultati ankete objavljeni su na TwinSpaceu projekta.

Projekt “E-waste – What Can Citizens Do?” privodimo kraju izradom zajedničke online brošure pod nazivom “E-otpad i ja” s dvije teme: “Kako je organizirano prikupljanje e-otpada za građane naših zemalja” i “Što možemo učiniti mi kao građani da pomognemo rješavanju problema e-otpada”.

Očekivani rezultati projekta su kreativni edukativni materijali za daljnju uporabu u obrazovanju za okoliš, podizanje svijesti o e-otpadu kao globalnom izazovu i podcijenjenom ekološkom problemu te usvajanje odgovornog ponašanja s e-otpadom među učenicima, roditeljima i lokalnom zajednicom.

Projekt smo predstavili i na priredbi povodom Dana škole održanoj 5. lipnja 2014. kratkim filmom o eTwinning projektima provedenima u II. osnovnoj školi Čakovec u školskoj godini 2013./2014. koji je za navedenu priliku pripremila učiteljica engleskog jezika Branka Lamza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije