Smotra istraživačkih radova učenika ove subote u Čakovcu

U subotu 24. svibnja 2014. godine u Čakovcu će se održati jedinstvena učenička manifestacija u Hrvatskoj: Smotra istraživačkih radova! 25 učenika osnovnih i srednjih škola iz niza hrvatskih gradova prezentirat će javnosti i stručnom povjerenstvu svoje istraživačke radove iz fizike, kemije, biologije, arheologije i astronomije.

Svi su građani pozvani da posjete Smotru u prostorima Centra za kulturu Čakovec i u zgradi Scheier u centru Čakovca i upoznaju se s radovima koje će prezentirati učenici iz Rijeke, Samobora, Velike Gorice, Požege, Varaždina, Koprivnice i Međimurja. Učenici su grupirani po dobnim skupinama, a posjetitelji će imati priliku odabrati najzanimljiviji rad po glasovima publike.

Stručno povjerenstvo koje će ocjenjivati radove čine: dr. Ante Đerek (FER), dr. Ivica Puljak (FESB), dr. Marko Košiček (IRB), dr. Saša Ceci (IRB), mag.inf. Dejan Drabić (Međimurski IT cluster), dr. Inga Marijanović (PMF u Zagrebu), dr. Dubravko Pavoković (PMF u Zagerbu), Siniša Golub (ravnatelj ustanove Međimurska priroda) i dr. Tvrtko Zebec (ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku).

U sklopu Smotre javnosti će biti prezentirati i zabavni eksperimenti iz fizike kroz projekt Fizika ekspres, 3D hologramske prezentacije, promatranje Sunca teleskopima, kao i atraktivna javna predavanja: dr. Ivica Puljak govoriti će o otkriću Higgs bozona u CERN-u, a iz SAD-a dolazi dr. Mario Jurić koji će opisati rad na izradi teleskopa LSST – vodećeg američkog astronomskog projekta pretraživanja noćnog neba, u kojem Mario ima jednu od vodećih uloga.

Otvaranje Smotre je u 9:30, a predavanja počinju u 11:30. Glavni organizatori su Međimurski IT cluster i Institut sinergije znanosti i društva, uz pomoć niza partnerskih institucija i udruga. Glavni pokrovitelj je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a izdavač Jesenski i Turk donira vrijedne knjige za nagradu učenicima.


Program Smotre:

9:30 Otvaranje (zgrada Scheier)
10:00-12:00 prezentacije učeničkih radova (zgrada Scheier, Centar za kulturu)
11:30-12:30 (zgrada Scheier) predavanje dr. Maria Jurića (Sveučilište u Arizoni, SAD) o velikom astronomskom projektu pregleda neba teleskopom LSST
12:30-13:30 (zgrada Scheier) predavanje dr. Ivice Puljka o otkriću Higgs bozona u CERN-u
14:00 (zgrada Scheier) dodjela pohvala, nagrada i priznanja učenicima

Između 10 i 12 sati na Trgu Republike u Čakovcu bit će postavljen teleskop za promatranje Sunca. Uz promatranje, biti će organizirana i dva predavanja. Popis radova pogledajte klikom ovdje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije