Mališani iz DV “Vrapčić” posjetili policiju i “Unimer”

I ove godine predškolci Dječjeg vrtića “Vrapčić” iz Šenkovca uključili su se u akciju “Moj prijatelj policajac i ja u prometu”. Nataša Tomašić iz PU Međimurske posjetila je “vrapčiće” u njihovom vrtiću.

Na zanimljiv i djeci pristupačan način upoznala ih je sa osnovnim pravilima sigurnosti u prometu. Budući da od jeseni predškolci postaju aktivni sudionici u prometu na svom putu od kuće do škole i natrag, u vrtiću su naučili kako se treba u prometu ponašati.


Evo nekoliko primjera najosnovnijih pravila ponašanja koja su djeca upoznala radi vlastite sigurnosti:

– Promet je opasan ako se ne znamo pravilno ponašati
– Pješaci se moraju kretati uvijek nogostupom ili pješačkom stazom, a ako toga nema potrebno je kretati se uvijek lijevom stranom kolnika uz rub ceste tako da automobili dolaze u susret pješaku.
– Pješački prijelaz zove se zebra. Obaveza je svakog pješaka da prije nego što stupi na zebru pogleda lijevo, zatim desno, pa još jedanput lijevo. Zabranjeno je trčati preko zebre jer mnogi vozači ne paze i voze prebrzo.
– Ukoliko nema zebre u blizini a želiš proći cestu znaj da vozila ovdje uvijek imaju prednost. Zato- oprez veliki!
– Semafor regulira promet. Boje za vozače: crvena- stoj, žuta- pripremi se, zelena- kreći. Boje za pješake: crvena- stoj, zelena- kreći.
– Veoma je važno i poštivati pravila vožnje djece u automobilu: djeca trebaju sjediti na stražnjem sjedalu, u sjedalici, vezana pojasom
– Kada djeca voze bicikl moraju imati kacigu i biti u pratnji odrasle osobe
– Prometni policajac je naš prijatelj i pomaže nam u prometu.

Djeca su i nakon posjeta službenice PUM dugo bila motivirana za razne aktivnosti o prometu i policiji općenito. Uskoro je uslijedio i posjet “vrapčića” predškolaca u PU Međimursku. Djeca i njihove odgojiteljice Ružica Benčić i Ksenija Bubek uzvratili su posjet. U PU Međimurskoj dočekala ih je Irena Branilović te ih povela u razgledavanje.

Na veliko oduševljenje predškolaca, vidjeli su mnoge zanimljivost i uključili se u neke aktivnosti: dobili su otisak svog prsta, vježbali u dvorani u kojoj treniraju policajci, vidjeli zatvor i policijskog psa, policijska vozila, opremu interventnih policajaca…Sve ih se jako dojmilo i dobili su punonovih ideja kojima su u vrtiću obogatili svoje daljnje igre na temu prometa.


Kuda ide naš papir?

U sklopu projekta Eko vrtić, djeca i roditelji vrtića “Vrapčić” iz Šenkovca provode akciju sakupljanja starog papira. Papir se jednom mjesečno odvozi u poduzeće “Unimer” iz Čakovca. Što se dalje događa s njime, saznali su predškolci sa svojim odgojiteljicama Ksenijom Bubek i Ružicom Benčić.

24. travnja 2014. pomogli su radnicima “Unimera” utovariti pun kontejner starog papira i autobusom krenuli vidjeti što se događa s njim. Tamo ih je dočekala direktorica Biserka Andrašević, koja je ujedno i kuma njihovog Eko vrtića. Vidjeli su kako se papir preša u velike blokove i utovaruje na kamion koji ga odvozi u tvornicu za reciklažu.

Nakon toga gđa. Andrašević im je pokazala što se događa sa starim željezom. Mali ekolozi vrapčići su i ovom prilikom naučili i vidjeli nešto novo. Domaćini iz “Unimera” su za djecu pripremili domjenak u njihovom restoranu te su se “vrapčići”, puni dojmova, počastili i malo odmorili. Predškolci su zaključili da trebaju i odrasli kao i djeca nastaviti sa akcijom očuvanja šuma  kako bi imali veselu i zdravu planetu Zemlja.


Dan planeta Zemlje

Dječji vrtić iz Šenkovca obilježio je Dan planete Zemlje kroz razne spoznajne i radno praktične aktivnosti: čistili su svoje igralište, sadili povrće u svoj vrt, presađivali cvijeće te im je u gostima bio Goran Sabol iz Zaštitarsko-ekološke organizacije “Nobilis”.

On je održao eko radionicu, prikazao  djeci nekoliko edukativnih i simpatičnih crtića sa snažnim eko porukama koje su djeca bez problema prepoznala. U razgovor sa Goranom i odgajateljicama djeca su pokazala znanje na temu “Na koje sve načine možemo zaštiti planet Zemlju”. – Zamazali smo Planet Zemlju i moramo ju počistiti i zaštititi –  izjavili su mali “vrapčići”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije