Čakovečki gimnazijalci sudjelovali na Modelu Europskog Parlamenta

Od 29. ožujka do 5. travnja učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec prisustvovali su na 40. zasjedanju Modela Europskog Parlamenta koje se održavalo u Beču. Hrvatsku delegaciju činilo je pet učenica: Laura Plešnar, Dora Lolić, Mura Horvat, Martina Kobal i Lucija Dujić, u pratnji profesora engleskog jezika, Petra Pavlica.

Povodom jubilarne dvadesete godišnjice MEP-a, organizatori su se potrudili sastaviti vrlo maštovit i raznovrstan program. Na Modelu Europskog Parlamenta (MEP) sudjelovale su sve zemlje članice EU-a – njih 28.

U ponedjeljak, 31. ožujka učenici su imali čast prisustvovati otvorenju MEP-a u bečkoj vijećnici (Rathaus) koje je svojim prisustvom uveličao i hrvatski veleposlanik u Austriji, gosp. Gordan Bakota.

Deset odbora po šesnaest delegata diskutiralo je o glavnim aktualnim političkim pitanjima kao što su nezaposlenost mladih, utjecaj interneta na mlade, trgovanje ljudima itd. Završene rezolucije bile su prezentirane u jednoj od dvorana austrijskog parlamenta (“General Assembly”) svim suučesnicima ovog projekta.

MEP je također kulturni događaj koji daje učenicima priliku upoznati različite europske kulture i divne ljude te stvoriti mnoga prijateljstva. Tijekom tjedna učenici su posjetili neke od najvećih kulturnih znamenitosti u Beču kao što su palača Schönbrunn, austrijska Nacionalna knjižnica, najstarija škola u Beču – akademija Theresianum, te palača Schönburg u kojoj se održao humanitarni bal za mir (European Ball for Peace).

– Izrazili smo svoja mišljenja, vjerovanja i osjećaje, isto tako uvažavali smo i tuđe. Slušajući sve te kreativne mlade ljude, slušajući profesore i organizatore, osjetili smo pozitivnu energiju kojoj je cilj budućnost učiniti boljom. Kao pravi ‘mali’ marljivi parlamentarci, u tih tjedan dana imali smo svu moć ovog svijeta da svoju Europu zajednički učinimo boljom bar na trenutak i uspjeli smo! Stvorili smo prekrasna poznanstva, usadili u srce korijenje kao temelj novim dugotrajnim prijateljstvima i još jednom dokazali onu poznatu izreku: ‘Na mladima svijet ostaje!’, kazali su mladi parlamentarci. (Lucija Dujić)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije