Ove školske godine učenici OŠ Donja Dubrava u sklopu Projekta građanin odlučili su nešto više saznati o izvornoj vrsti luka koja se nekada uzgajala u tom mjestu.
Budući da se zbog današnjeg užurbanog načina života ne brinemo dovoljno o zdravlju našeg organizma i često ne obraćamo pažnju na kvalitetu namirnica koje kupujemo, odlučili su istražiti koliko je ova vrsta povrća prisutna u svakidašnjoj prehrani mještana i kako nam luk može pomoći za prevenciju nekih bolesti.
Ujedno su željeli skrenuti pažnju na ovu izuzetno kvalitetnu vrstu luka koja će nestati ako se ne potakne konzumiranje ovog luka uzgojenog ekološkim načinom proizvodnje. U potrazi za informacijama uputili su se jedinom proizvođaču dubravskog luka, Josipu Sabolu gdje su saznali puno korisnih informacija koje će im poslužiti u realizaciji projekta.
Razgovarali su i s liječnicom Renatom Kutnjak Kiš od koje su saznali kako nam luk može pomoći u prevenciji brojnih bolesti.