U školu bez stresa: Igranjem učionice pobjeđuje se strah

Tjeskoba zbog nepoznatog: Zajednička šetnja do škole, crtanje za radnim stolom i omiljena igračka pomoći će prvašiću da bez stresa savlada prve dane u školi. – piše na web portalu 24sata.hr.

Pitajte uplašenog što ga najviše plaši i brine, recite mu kako se zove njegova učiteljica te mu pričajte o aktivnostima koje ga očekuju. Odredite mu radni kutak u domu pa ga ukrasite i opremite potrebnim priborom. Neka prije škole svaki dan kratko sjedne za radni stol te boji, crta ili čita. Igrajte se škole i na zabavan način naučite dijete da tijekom nastave mora mirno sjediti i pozorno slušati te ga ohrabrite da digne ruku kad zna odgovor na postavljeno pitanje.

Uključite prvašića i u kupnju školskih knjiga, pribora, torbe te odjeće. Lavinu straha od nepoznatog spriječite tako da se s djetetom prije početka nastave prošećete do škole.

Upoznajte ga s putem kojim će svakodnevno ići, razgledajte školsko igralište, pa čak i zavirite zajedno kroz prozor u učionicu. Po dijete u školu dođite na vrijeme. Uz široki osmijeh recite mu koliko ste ponosni na njegov hrabro odrađen prvi školski dan.

Sve je lakše uz mali dio doma u torbi. Ako je dijete i dalje uplašeno, neka u školskoj torbi ponese i omiljeni predmet poput medvjedića ili lutke. To će mu pomoći da se osjeća bolje te će pomoći razbiti strah od nepoznatog.

Rastanak je svake minute sve teži i teži. Čak i ako je dijete vrlo sramežljivo, ne odugovlačite rastanak. Jedna je od najčešćih roditeljskih pogrešaka predugo opraštanje nakon što dijete dovedu u školu. Tako će mu samo još teže pasti rastanak. Nasmiješite se, zagrlite ga, poljubite i pozdravite, udahnite i okrenite se.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije