Dobar dan, Europo! Projekt učenika OŠ Nedelišće

Neki od nas priključenje Hrvatske Europskoj uniji dočekuju radosni, neki sa strepnjom, ali svi se zajedno promjena manje bojimo kada ih, u većoj ili manjoj mjeri, upoznamo.

Dobar dan, Europo! projekt je učenika OŠ Nedelišće kojemu je cilj različitošću pristupa, metoda i aktivnosti upoznati zemlje Unije i spoznati koje su to vrijednosti koje nas povezuju, a što nas to čini različitima i time, jedinstvenima. Predstavnici razreda metodom slučajnoga odabira još su u studenom izabrali zemlju članicu Europske unije koju su razredni odjeli proučavali tijekom školske godine. Iako su se aktivnosti pojačavale kako se bližila realizacija projekta, tjednima prije vrijedno se istraživalo, čitalo, crtalo, rezalo, lijepilo, plesalo, sviralo, pjevalo…

Malo pomalo, brojni su i šaroliki komadići mozaika sjedali na svoje mjesto. Svaki je komadić mozaika jedinstven i različit, odiše osobnošću i nekom vrstom intime, a u isti mah dio je cjeline u očima promatrača kojeg odlikuje tolerancija i kozmopolitizam.

Rezultate svoga rada učenici su prikazali na Dan Europe, kada je školsko dvorište postalo Unija u malom. Budući da je svatko u najboljem svjetlu nastojao predstaviti svoju zemlju, mogli ste tamo naići na grčke bogove i božice, grofa Drakulu ili pak svetoga Patrika, sjesti za stol engleske kraljevske obitelji i s njom popiti engleski čaj, s Mađarima pojesti doboš tortu, s Austrijancima uživati u Mozartovoj glazbi i schwalzwald torti, kod Šveđana iskušati švedski stol, upoznati portugalski fado,  preispitati svoje znanje o Europskoj uniji u kvizu…

A na završnoj svečanosti u školskoj dvorani, svaki je razred istraženu zemlju predstavio na kartonskoj kutiji koja prikazuje njezine znamenitosti te simpatičnim pozdravom na jeziku te zemlje.

Svi sudionici projekta, pa i posjetitelji, mogli su mnogo naučiti, ali najvrjednija je ostala spoznaja da je možda teško prihvatiti drugačije jer nije tvoje, ali zadovoljstvo spoznaje raznolikosti ostaje neprocjenjivo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije