Neumorni idu dalje

Crtica s državnih natjecanja TŠČ-ovaca u područjima strojarstva, brodogradnje i metalurgije

Usprkos sveopćoj krizi, nošeni težnjama za novim i višim znanjima, u Tehničkoj školi Čakovec i dalje se njeguju načela znanosti i slobode poučavanja na višim razinama srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

To pokazuje i sudjelovanje učenika naše škole, već niz godina, na mnogim županijskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima učenika. Tako je i ove godine, zahvaljujući prvenstveno hrabrim, nadarenim i neumornim učenicima i njihovim širokogrudnim profesorima, naša škola, jedna od rijetkih, prisutna na državnim natjecanjima učenika u stručnim znanjima i sposobnostima.

Državna natjecanja učenika iz obrazovnog sektora strojarstvo, brodogradnja i metalurgija održana su pod pokroviteljstvom Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Društva za strukovno obrazovanje, Grada Zagreba i odgovarajuće srednje škole u Zagrebu.

Na državnom natjecanju u disciplini strojarske konstrukcije u Strojarskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića u Zagrebu 18. i 19. travnja 2013. godine visoko 5. mjesto zauzeo je Matija Juras, a 8. je bio Mihael Zorković, obojica učenici 4. razreda, zanimanja računalni tehničar za strojarstvo. Njih je poučavala, usmjeravala i vodila mentorica Jasminka Jelačić, dipl. ing.

Na istom natjecanju, ali u disciplini tehnička mehanika, učenici 3. razreda, zanimanja računalni tehničar za strojarstvo, Benjamin Horvat i Mihael Goričanec plasirali su se na 7. i 8. mjesto.  Njih je poučavao profesor Dragutin Kelin, dipl. ing., a za natjecanje pripremao mentor Hasib Topčagić, prof.

Na državnom natjecanju u Industrijskoj strojarskoj školi u Zagrebu 18. i 19. travnja 2013. godine, u disciplini tokar i srodna zanimanja, područja obrade i montaže, učenik Nikola Goričanec, učenik 3. S2razrednog odjela, pod vodstvom mentora Drage Klemenčića, prof., zauzeo je visoko 2. mjesto.

Na državnom natjecanju u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Zagrebu 19. travnja 2013. godine u disciplini tehničar za mehatroniku sudjelovala su dva učenika 3. razreda, zanimanja tehničar za mehatroniku. Pod vodstvom mentora Zlatka Lečeka, dipl. ing., Vedran Špiranec na tom je natjecanju bio 8., a Matija Trupković 9.

Strojarske konstrukcije kompleksan su nastavni predmet za čije su razumijevanje i svladavanje neophodna znanja više temeljnih i stručnih predmeta. Tehnička je mehanika, uz matematiku, temelj tehničke struke. Tokarenje je jedna od temeljnih obrada materijala, dok je mehatronika relativno nova interdisciplinarna struka koja objedinjuje strojarstvo, elektrotehniku, računalstvo i optiku.

Stoga je i uspjeh naših učenika izuzetan i velik, pa je i njihov ponos, ponos naše škole, svih naših nastavnika i nas mentora još veći. (Hasib Topčagić, prof.)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije