Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
DIVNO PUTOVANJE Erasmus plus: Učenici II.OŠ Čakovec u Španjolskoj
Druga OŠ Čakovec

PUTUJ I UČI

DIVNO PUTOVANJE Erasmus plus: Učenici II.OŠ Čakovec u Španjolskoj

Skupina učenika 7. razreda II. osnovne škole Čakovec, Adriano, Ana, Juraj, Noa i Teo, od 14. do 20. svibnja 2023. boravili su u posjetu španjolskom gradu Guadalajari, u sklopu kratkoročne razmjene učenika projekta Stories Bring Us Closer, Erasmus+ KA229

Škola domaćin bila je Colegio Sagrado Corazón, a u pratnji su bile knjižničarka Nina Vugrinec, učiteljice Dunja Mikulaj i Branka Lamza, voditeljica projekta. Osim naše skupine, sudjelovali su učenici iz Grčke, Švedske, Italije i Španjolske. 

Druga OŠ Čakovec erasmus Fotogalerija

Domaćini su, uz srdačnu dobrodošlicu, pripremili zanimljiv i koristan program, koji doprinosi ostvarenju ciljeva projekta, poticanju motivacije za čitanjem, socijalnoj inkluziji i proširivanju znanja o europskim zemljama i kulturama.

Sudionici su, između ostaloga, učili o najpoznatijim španjolskim književnicima, pisali priče i izrađivali e-knjige na temu Dana Europe, sudjelovali u radionici pripovijedanja pod vodstvom lokalne pripovjedačice, slušali intervju s dječjim piscem, posjetili dječji vrtić, gdje su čitali priče najmlađima.

Organiziran je edukativni obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti Guadalajare i Madrida, te povijesno-tematskog parka Puy de Fou u Toledu. U Madridu ističemo obilazak trgova Plaza Mayor i Puerta del Sol, Katedrale Almudena, Santiago Bernabéu, stadiona i muzeja, gdje su se upoznali sa sportskom poviješću ovog velikog kluba.

Također, sudionici su se uz stručno vodstvo upoznali s kulturom i poviješću Guadalajare, grada domaćina, gdje ih je u gradskom poglavarstvu primila dogradonačelnica i rado odgovarala na pitanja. Posjet povijesno-tematskom parku Puy de Fou omogućio je upoznavanje sa španjolskom poviješću kroz vrlo atraktivne predstave i radionice starih obrta.

Naši učenici bili su smješteni u obiteljima učenika škole domaćina, što im je omogućilo još neposrednije upoznavanje sa španjolskom kulturom i jezikom. Evaluacija je pokazala da su svi ciljevi ove razmjene učenika ispunjeni.

Projekt Stories Bring Us Closer financiran je sredstvima EU, a započet je u rujnu 2020. Provodit će se do kraja lipnja ove godine. Ovo je drugo Erasmus+ školsko partnerstvo u kojem je II. osnovna škola Čakovec koordinator, a sve aktivnosti se paralelno provode i kao eTwinning projekt, unutar virtualne zajednice škola iz cijele Europe. Posjet Španjolskoj bio je posljednja od pet mobilnosti u sklopu spomenutog Erasmus+ projekta.

Najnovije

Reci što misliš!