Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
FOTO Radovi učenika Graditeljske škole Čakovec izloženi u KIČ 'Nikola Zrinski' Čakovec
Graditeljska škola Čakovec

europska godina mladih

FOTO Radovi učenika Graditeljske škole Čakovec izloženi u KIČ 'Nikola Zrinski' Čakovec

Učenici 2.c razreda Graditeljske škole napravili su nekoliko idejnih rješenja 'Kutka za mlade'

Europska komisija je donijela prijedlog da se 2022. proglasi Europskom godinom mladih, s ciljem da mladima pruži prilika da postanu pokretači pozitivnih promjena i  aktivni građani, napose onima koji se iz nekog razloga nalaze u nepovoljnom položaju.

Graditeljska škola Čakovec Fotogalerija

Ovu inicijativu podržao je Europski parlament, države članice, brojne udruge, organizacije civilnog društva, odgojno-obrazovne i kulturne ustanove te institucije, kao i brojne druge institucije diljem Europe. Svi oni prepoznali su važnost otvaranja novih perspektiva za mlade, u vidu boljeg i kvalitetnijeg obrazovanja, prava na uključivanje i  djelovanje mladih u društvu, kao i na zaštitu njihovog mentalnog zdravlja  i podizanje svijesti o održivoj i digitalnoj Europi.

U Hrvatskoj su povodom Europske godine mladih realizirane brojne aktivnosti i projekti te ostvarene suradnje na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. U obilježavanje se uključila i Međimurska županija i brojne institucije koje djeluju unutar nje. Jedna od najvažnijih kulturnih institucija na području svake županije zasigurno je narodna knjižnica, a naša Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec nositelj je brojnih aktivnosti i organizator različitih kulturnih događanja.

U Europskoj godini mladih ostvarili su suradnje s više kulturnih i odgojno-obrazovnih ustanova, a među njima i s Graditeljskom školom Čakovec. Naime, da bi privukli što više mladih čitatelja, knjižnica stalno osluškuje želje mladih korisnika vezanih uz uređenje prostora za njih, kao i  njihove zahtjeve za ponudom sadržaja  i programa. U skladu s tim učenici 2.c razreda Graditeljske škole napravili su nekoliko idejnih rješenja „Kutka za mlade“ i zorno nam pokazali što bi voljeli da ti prostori imaju i u kakvim bi prostorima željeli provoditi svoje slobodno vrijeme.

Učenice je u kreativnom stvaranju usmjeravala njihova mentorica, nastavnica likovne umjetnosti Tanja Karas, a početni „input“ dala im je voditeljica Županijske matične službe Dina Kraljić te knjižničarka Graditeljske škole Čakovec Romina Fic. Moramo reći da su nas učenice i više nego pozitivno iznenadile jer su pokazale veliku kreativnost, ali i praktično znanje u osmišljavanju knjižničnih sadržaja i funkcionalnih prostora.

Njihovi radovi izloženi su u prizemlju dječjeg odjela Knjižnice „Nikola Zrinski“ i svi zainteresirani mogu ih razgledati u radnom vremenu knjižnice sve do kraja veljače kada planiramo novu suradnju, odnosno novu izložbu povodom Svjetskog dana čitanja bajki.

Najnovije

Reci što misliš!