Tehnička škola Čakovec: Sve se može

Tehnička škola Čakovec: Sve se može

Kako učenici Tehničke škole Čakovec i OŠ Ivanovec novim projektom spajaju umjetnost i znanost

Digitalna slikovnica zajednički je projekt Tehničke škole Čakovec i Osnovne škole Ivanovec. Ideja o suradnji rodila se prije godinu dana. Desetosatna vožnja iz Dubrovnika u kojem se održavao državni skup Proljetna škola školskih knjižničara bila je dovoljna da dvije knjižničarke osmisle projekt pod nazivom Digitalna slikovnica.

Knjižničarke Tanja Radiković i Sandra Vidović dosjetile su se kako kod djece potaknuti ljubav prema knjizi i čitanju tako što će ih uključiti u osmišljavanje, izradu i prezentaciju svojih knjiga na nov i njima blizak i zanimljiv način – uz pomoć suvremene informatičke tehnologije.

Prvotna ideja bila je da učenici 2. razreda osnovne škole pod mentorstvom učiteljice Vere Fučko Trstoglavec osmisle priču i izrade jednu slikovnicu, a učenici trećih ili četvrtih razreda Tehničke škole Čakovec smjera tehničar za računalstvo pod mentorstvom profesorice Valerije Poljanec te materijale digitaliziraju, obrade u nekom od programa za digitalnu obradu fotografija i pretvore je u oblik pogodan za čitanje na računalu (on-line knjigu).

Na taj način učenici bi surađivali, komunicirali, sudjelovali u suradničkom i timskom radu ne samo s vršnjacima iz razreda ili svoje škole, nego i s učenicima osnovne, odnosno srednje škole. Razvijali bi jezične i likovne kompetencije, aktivno sudjelovali i učili, pokazali znanja koja stječu na satovima računalstva, a ujedno i promicali kulturnu i povijesnu baštinu zavičaja.

Čuvši za ideju, projektu su se priključili i profesor povijesti Denis Kos, učiteljica likovne kulture Monika Vrtarić Vuk te vjeroučitelj Hrvoje Živković, pa danas imamo 20-ak slikovnica. Većina je digitalizirana i obrađena i samo čeka da se objavi. Učenici male novinarske grupe Tigrići izradili su slikovnicu po predlošku međimurske narodne pjesme Zvira voda, a učenik Ivan Munđar prikazao je zrinsko-frankopansku urotu. Većina su ipak dječje autorske slikovnice o životinjama, zmajevima, vilama, vitezovima i drugim bajkovitim likovima, prijateljstvu…

Cijeli projekt odvijao se u nekoliko faza, a jedna od njih bila je posjet osnovnoškolaca Tehničkoj školi Čakovec. O susretu osnovnoškolaca i srednjoškolaca pišu Stephan Šalamon i Marko Rojko: 1. ožujka 2013. godine našu su školu posjetili učenici 2.,3. i 4. razreda Osnovne škole Ivanovec. Došli su k nama kako bi naučili nešto o digitalnim knjigama. Učenici su nas posjetili u jednom od naših bogato opremljenih laboratorija. Tamo smo ih podučili kako profesionalno koristiti skener i programe za izradu digitalnih slikovnica.


Učenici su bojicama, kolažom i temperama slikovnice naslikali na papir i donijeli ih u našu školu. Slikovnice su bile prekrasne i odlično osmišljene. Pokazali smo im kako pomoću skenera sliku s papira prenijeti na računalo. Nije im dugo trebalo da savladaju tehniku skeniranja. Najzaslužniji za podučavanje ovih, nadamo se budućih, tehničara za računalstvo bili su učenici 3.ET3 razreda Tehničke škole Čakovec Marko Rojko, Bernard Novak i Stephan Šalamon.
(TS)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije