Gimnazijalke sudjelovale na seminaru u sklopu projekta “Dunav spaja”

Gimnazijalke sudjelovale na seminaru u sklopu projekta “Dunav spaja”

U razdoblju od 24. do 30. ožujka učenice čakovečke Gimnazije Anna-Maria Hamer i Lana Vinko sudjelovale su na učeničkom seminaru u sklopu projekta pod nazivom “Dunav spaja” održanom u njemačkog gradiću Wolfenbüttelu.

Početkom godine učenice 3.g razreda uključile su se u projekt “Dunav spaja” koji od 2011. provodi PASCH, inicijativa “Škole – partneri budućnosti”. Cilj projekta je tijekom dvije godine omogućiti mladima u zemljama Podunavlja intenzivnije bavljenje njemačkim jezikom. Provodeći razne projekte diljem podunavskih zemalja poseban naglasak se stavljao na važnost kulture naroda uz rijeku Dunav, posebice njemačkog naroda te se učenike poticalo na promicanje međukulturalnog dijaloga. Projekt novčano podupiru njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, Goethe institut, Njemački akademski servis za razmjenu te Središnja agencija za škole u inozemstvu. Ovaj hvalevrijedan projekt završava u Constanti krajem svibnja ove godine.

Učenice Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec uz pomoć svoje mentorice profesorice Sanje Jambrović Posedi svojim su esejima u kojima su se osvrnule na ulogu knjiga i čitanja u svom životu uspjele oduševiti organizatore projekta te su uz 10 vršnjaka iz drugih podunavskih zemalja, Bugarske, Rumunjske, Slovačke, Mađarske i Srbije bile izabrane za sudjelovanje na spomenutom seminaru.

Posljednji u nizu seminara za učenike u okviru projekta “Dunav spaja” održan je u knjižnici Herzog August u Wolfenbüttelu, jednoj od najstarijih knjižnica u Europi. Ova knjižnica svjetskog značenja može se pohvaliti najvećom kolekcijom knjiga iz srednjeg i novog vijeka. Sudionici seminara na raspolaganju su imali djela pisana frakturom, najzastupljenijom vrstom pisma njemačkog govornog područja od sredine 16. do početka 20. stoljeća.

Na temelju proučavanja književne građe iz ranijih razdoblja učenici su individualno odabrali teme kojima su se posebno posvetili. Rezultate rada su naposljetku predstavili. Učenice napominju kako im je ovo bilo vrlo važno, vrijedno i nezaboravno iskustvo. (Lana Vinko, 3. g)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije