u okviru projekta Erasmus+KA1

FOTO Učenici Graditeljske škole Čakovec usvajali vještine u školi Sveti Luka u Bugarskoj

Učenici Graditeljske škole Čakovec iz Bugarske su se vratili bogatiji za nova iskustva i poznanstva

Dvadeset učenika 3. i 4. razreda Graditeljske škole Čakovec smjera dizajner unutrašnje arhitekture i dizajner keramike su od 18. do 29. listopada 2021. godine boravili u Bugarskoj i usvajali znanja i vještine kroz organiziranu obrazovno-kreativnu praktičnu nastavu u gimnaziji “Sveti Luka” u Sofiji.  Tijekom praktične nastave koja se izvodila kroz tri radionice: umjetnički drvorez, dizajn dječjih igračaka i suvenira i dizajn stakla učenici su stekli teorijska znanja i praktične vještine uz mentorstvo vodećih nastavnika u smjerovima s dugogodišnjim pedagoškim i umjetničkim iskustvom.

Mobilnost u Bugarsku isplanirana je u okviru projekta Erasmus+KA1 Graditeljske škole Čakovec, koji traje  od 1.8.2020. do 31.7.2022. Organizaciju i koordinaciju projektnih aktivnosti vodi nastavnica Suzana Šestan, dipl. dizajner, koja je pisala projekt, a kontakt sa školom domaćinom i komunikaciju na bugarskom jeziku odradio je nastavnik dr.sc. Petar Križnar, mag. umj., ujedno i pratitelj učenicima na mobilnosti.

>> Učenici Graditeljske škole Čakovec usvajali vještine u školi Sveti Luka u Bugarskoj

Organizirane su i pripremne radionice za učenike prije same mobilnosti pa su tako održane jezična radionica, kulturološka radionica, logističko-pedagoška radionica i Europass. Pripremne radionice održali su nastavnici Tanja Karas, prof., Lucija Možek, prof., dr.sc. Petar Križnar, mag. umj., Silvija Martišek, prof. i Suzana Šestan, dipl. dizajner.

Sudionica mobilnosti učenica Jelena Novak dala je svoj osvrt na boravak u Sofiji i samu mobilnost.

– Svoje smo sudjelovanje na mobilnosti nakon dužeg, ali zabavnog putovanja, započeli 18. listopada 2021. kada smo imali prilike po prvi put uživo upoznati umjetničku školu Sv. Luka u Sofiji. Nakon srdačne dobrodošlice naših domaćina, upoznali smo cijelu školu i dobili uvid u raznovrsne aktivnosti koje umjetnička škola Sv. Luka pruža svojim učenicima. Istog dana pridružili smo se svojim mentorima u grupi koju smo odabrali prema svojim afinitetima.   

Za nas su bile organizirane tri radionice na kojima smo imali priliku izraziti svoju kreativnost. Ako smo htjeli upoznati različite vrste tekstilnih materijala i naučiti kako šivati  igračke prema našim idejama,  mogli smo svoju kreativnost izraziti na radionici igračaka, a, ako nam je želja bila osjetiti teksturu drva i načine kako od prirodnog materijala napraviti umjetničko djelo, svoju ideju mogli smo ostvariti na radionici drvoreza. Treća radionica koja je uključivala i demonstraciju vrlo zahtjevne tehnike puhanja stakla bila je organizirana za sve koji su htjeli upoznati staklo kao umjetnički i dekorativni materijal.

 Sljedećih dana osmišljavali smo, precrtavali, rezali i izrađivali  radove prema našim idejama. Naravno, naši mentori uvelike su nam pomogli pri realizaciji radova, pravilnom rukovanju s alatkama, podučavali nas tehnici rada i prenosili nama svoje znanje.

Iako smo stjecali vještine na različitim radionicama, svatko od nas imao je priliku upoznati i dio rada na drugim radionicama. Svoje znanje o različitim materijalima i načinu izrade nekog umjetničkog djela mogli smo, nakon praktične nastave u školi, primijeniti u svakodnevici zahvaljujući različitim izložbama i građevinama od umjetničke vrijednosti koje smo posjetili i razgledali. Da Sofija kao grad vrvi umjetnošću dokaz je da smo nakon posjete svake izložbe imali neke nove ideje i poglede na umjetnost.      Posjetili smo i Nacionalnu akademiju umjetnosti u Sofiji koja pruža raznolik program, od umjetničke keramike pa sve do grafike i multimedije. Nakon posjete akademiji  kod nas se javila velika zainteresiranost i za druge smjerove u umjetnosti. Posljednjih dana mobilnosti fokus je bio na dovršavanju radova.

Zadnjeg dana mobilnosti, 29. listopada 2021. godine, u izložbenom prostoru umjetničke škole Sv. Luka održali smo malu izložbu na kojoj smo izložili svoje radove na koje smo bili iznimno ponosni, a tu smo imali prilike vidjeti i radove svojih kolega.

Nakon dvotjednog boravka u Bugarskoj završnom izložbom stigli smo i do kraja naše mobilnosti, puni dojmova i pozitivnih iskustava, sljedećeg smo dana krenuli prema svojim domovima. Doista smo uživali u učenju novih tehnika izrade i pristupa radu umjetničkih djela. Iz Bugarske smo se vratili bogatiji za nova iskustva i poznanstva. Ispunili smo sva svoja očekivanja, a vjerujem da ćemo u budućnosti iskoristiti naše stečeno znanje u najboljem smislu tog značenja – napisala je.    

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije