Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
ČESTITAMO! II. OŠ Čakovec nagrađena s pet Europskih oznaka kvalitete
II. osnovna škola Čakovec

lijepe vijesti

ČESTITAMO! II. OŠ Čakovec nagrađena s pet Europskih oznaka kvalitete

Krajem listopada 2021. godine u II. osnovnu školu Čakovec stigle su lijepe vijesti iz eTwinning zajednice, Europske oznake kvalitete za pet eTwinning projekata provedenih tijekom školske godine 2020./2021.

Europska oznaka kvalitete dodjeljuje se projektima koji postižu određene europske standarde, a dodjeljuje je Središnja služba za podršku (CSS). Europska oznaka kvalitete dodjeljuje se jednom godišnje i njena dodjela objavljuje se na eTwinning portalu. Nagrađene su učiteljice Branka Lamza, Snježana Odak Hrkač i Iva Naranđa.

Učiteljica Branka Lamza nagrađena je Europskom oznakom kvalitete za projekt Stories Bring Us Closer 2020/21, projekt koji predstavlja aktivnosti prve godine istoimenog Erasmus+ KA229 projekta. Glavni ciljevi projekta su povećati učeničku motivaciju za čitanjem, razvijati jezičnu pismenost u praksi, promicati socijalnu inkluziju i proširiti znanja o drugim zemljama i kulturama, a postiže se pomoću svijeta priča i pripovijedanja. Ovo je drugi Erasmus+ projekt u kojem je II. osnovna škola Čakovec koordinator. Partneri su škole iz Grčke, Italije, Španjolske i Švedske, od kojih su većina također nagrađene Europskim oznakama kvalitete, što se može smatrati potvrdom ostvarenja ciljeva prve godine ovog projekta. U projektu sudjeluju učenici i učitelji razredne i predmetne nastave te školska knjižničarka. Financiran je sredstvima EU, a njegovo predviđeno trajanje je dvije godine.

Učiteljica Snježana Odak Hrkač nagrađena je Europskom oznakom kvalitete za projekt Metalci u prapovijesti/Metalheads in prehistory. Ovim projektom istraživali smo prapovijesne lokaliteti kako u lokalnoj, tako i nacionalnoj povijesti projektnih partnera te proširili školski kurikulum. Izradom digitalnih materijala, virtualnom suradnjom s projektnim partnerima bolje smo upoznali zajedničke europske korijene koji sežu u razdoblje metalnog doba.

Učiteljica Iva Naranđa nagrađena je Europskim oznakama kvalitete za sva tri eTwinning projekta realizirana tijekom protekle školske godine, a kojima je i koautorica. Radi se o projektima Micro circuits for Mega solutions, My Water Footprint i Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence.

U projektu Micro circuits for Mega solutions sudjelovali su učenici šestog razreda u sklopu nastave informatike i polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri. Učenici su upoznavali BBC micro:bit tehnologiju, robote, Internet stvari, umjetnu inteligenciju te razvijali računalno razmišljanje, vještinu programiranja i kreativnost. U nekim aktivnostima ostvarena je suradnja s školskom robotičkom grupom pod vodstvom učitelja Gordana Bartolića.

Radeći na projektu My Water Footprint učenici su učili o vodnom otisku, važnosti očuvanja svjetskih vodnih resursa i klimatskih promjena te razvijali vještine timskog rada i uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije. U projektu My Water Footprint sudjelovali su učenici sedmog i osmog razreda II. OŠ Čakovec u sklopu izborne nastave informatike i izvannastavne aktivnosti eTwinneri. Stvaranju zajedničke priče Water Has Power! pridružila se učiteljica engleskog jezika Ivanka Novak, a pri izradi prijedloga loga ostvarena je suradnja s školskom Likovnom grupom pod vodstvom učiteljice Monike Vrtarić Vuk.

eTwinning projekt Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence dio je Erasmus+ KA3 2018 - 2021 izrade politika pod nazivom Teachers4Europe: Setting an Agora for Democratic Culture i ima za cilj promovirati načela i vrijednosti koje čine demokratsku kulturu EU-a. Kroz široki raspon aktivnosti učenici su se upoznali s europskim demokratskim vrijednostima i shvatili koliko je važno njihovo očuvanje i unapređivanje u svijetu koji se suočava s brojnim promjenama i izazovima. U eri umjetne inteligencije, klimatskih promjena i 4. industrijske revolucije, kako će sve to utjecati na demokratske vrijednosti, naša temeljna prava i interkulturalno razumijevanje, pitanje je koje se postavlja. U ovom projektu sudjelovali su učenici četvrtog i osmog razreda u sklopu izborne nastave informatike i izvannastavne aktivnosti eTwinneri, a nekim aktivnostima pridružile su se učiteljice razredne nastave Marijana Haramija, Jelena Habuš i Ema Škvorc.

Više o navedenim projektima može se pogledati na školskim mrežnim stranicama.

http://os-druga-ck.skole.hr/etwinnin

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video