Niti korona ih ne može zaustaviti

BRINULI O STARIJIMA I NEMOĆNIMA Učenici SŠ Čakovec vratili se s dvotjedne prakse u Sloveniji

Niti korona ih ne može zaustaviti! Učenici SŠ Čakovec vratili se s dvotjedne prakse u Sloveniji

Srednja škola Čakovec je, osim po svojim brojnim uspjesima, poznata po tome što već niz godina svojim učenicima i nastavnicima omogućava sudjelovanje u mobilnostima u inozemstvu. Projekti mobilnosti financirani su od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije u sklopu programa Erasmus+. U sklopu tih mobilnosti učenici odrađuju praksu u trajanju od 2 tjedna do 3 mjeseca u vrhunskim zdravstvenim ustanovama u inozemstvu. Osim stručnih vještina usavršavaju i svoje jezične vještine, vještine timskog rada, raste im samopouzdanje u vlastite sposobnosti te im se povećava šansa da na temelju dobivene dokumentacije i potvrda lakše pronađu posao po završetku obrazovanja. Naravno, pritom upoznaju različite kulture, a slobodno vrijeme mogu iskoristiti za posjet nekima od turističkih znamenitostima.

Kako je u sklopu projekta SkillsUp 2 bilo Kiari Rebrek i Leonu Horvatu, našim već bivšim učenicima koji su praksu odradili u Sloveniji, pročitajte u nastavku.

Kiara Rebrek, medicinska sestra opće njege i Leon Horvat, fizioterapeutski tehničar, učenici koji su prošle godine završili svoje školovajne u Srednjoj školi Čakovec.

              Što je Erasmus+?

Erasmus+ je program Europske unije kojim se podupiru mladi za unapređenje obrazovanja i stjecanje novoga iskustva u drugoj zemlji.

• Kako smo se prijavili?

Prijavili smo se na natječaj objavljen na stranicama škole. Potrebno je upisati osobne podatke i prosjek ocjena, ocjenu iz stranog jezika te napisati motivacijsko pismo. Nastavnici struke ocijenili su naše zalaganje na praksi i odnos prema radu.

• Zašto sam se prijavila?

Prijavila sam se jer sam željna novih znanja, usvajanja novih vještina i stjecanja novih prijateljstava. Unapređenje u mojem radu i obrazovanju jako mi je bitno zbog nastavka školovanja, a i kasnije zbog lakšega zaposlenja.

• Kako smo se pripremali za mobilnost?

Pohađali smo strukovnu radionicu, jezičnu radionicu slovenskog, jezično-kulturološku gdje smo se upoznali sa specifičnostima Slovenije i sastavili smo Europass CV životopis.

• Gdje smo bili i što smo radili?

Bili smo u Sloveniji, u Topolšici. Radili smo u domu za starije i nemoćne Zimzelen koji je dio društva Deos koje se sastoji od 5 staračkih domova diljem Slovenije.

• Kakva su bila naša zaduženja?

Kiara: Moji glavni zadatci bili su obaviti jutarnju i popodnevnu njegu, pomoći korisniku u hranjenju, namjestiti mu krevet i sobu, voditi higijenu korisnika kupanjem/tuširanjem te sprečavati nastanak komplikacija dugotrajnoga mirovanja.

Leon: Briga o starijim osobama kao što su ustajanje iz kreveta, hod s pomagalima, transfer iz kreveta u kolica. Obavljao sam i neke jednostavne fizijatrijske postupke poput razgibavanja, vježbi te djelomično radnu terapiju.

• Usporedba s praksom u Hrvatskoj.

Kiara: U Sloveniji kao medicinska sestra bez fakulteta nisam mogla raditi neke medicinsko-tehničke zahvate koje bih u Hrvatskoj mogla, primjerice, vađenje krvi.

Leon: Ne može se mjeriti s praksom u Hrvatskoj jer je u Sloveniji bolja organizacija, a tu je i opremljenost suvremenim uređajima.

• Moja iskustva i dojmovi?

Kiara: Jako sam zadovoljna ovom mobilnosti zato što sam svakodnevno uživala u radu, naučila sam puno novih stvari i usavršila svoju komunikaciju.

Leon: Jako mi se svidjelo jer smo imali priliku raditi svoj budući posao. Bilo je vrlo dinamično i zanimljivo raditi u stranoj državi te surađivati s mentorima koji su nas odlično prihvatili i puno toga nam pokazali.

• Bih li preporučio Erasmus+ praksu i zašto?

Svima bi preporučili Erasmus+ zbog odlične organizacije mobilnosti, profesionalnosti mentora i školskog koordinatora, ali i osobnog rasta i razvoja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja koje je u našem poslu neminovno.

• Kako će mi sudjelovanje na Erasmusu koristiti u budućnosti?

Koristit će nam zbog novih znanja, vještina i iskustva koje smo stekli. Također, pomoći će nam pri zapošljavanju u struci na temelju dokumentacije i potvrda koje smo dobili.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije