evo kako im je bilo

FOTO Niti korona ih ne može zaustaviti! Učenici SŠ Čakovec vratili se s dvotjedne prakse u Frankfurtu

Srednja škola Čakovec je, osim po svojim brojnim uspjesima, poznata po tome što već niz godina svojim učenicima i nastavnicima omogućava sudjelovanje u mobilnostima u inozemstvu

Projekti mobilnosti financirani su od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije u sklopu programa Erasmus+. U sklopu tih mobilnosti učenici odrađuju praksu u trajanju od 2 tjedna do 3 mjeseca u vrhunskim zdravstvenim ustanovama u inozemstvu. Osim stručnih vještina usavršavaju i svoje jezične vještine, vještine timskog rada, raste im samopouzdanje u vlastite sposobnosti te im se povećava šansa da na temelju dobivene dokumentacije i potvrda lakše pronađu posao po završetku obrazovanja. Naravno, pritom upoznaju različite kulture, a slobodno vrijeme mogu iskoristiti za posjet nekima od turističkih znamenitostima.

Kako je u sklopu projekta SkillsUp 2 bilo Ani Tomašić, budućoj medicinskoj sestri, pročitajte u nastavku.

Moje Erasmus+ iskustvo

Erasmus+ europski je program koji bih nedvojbeno nazvala projektom mogućnosti, napretka i budućnosti. Učenica sam Srednje škole Čakovec, smjera medicinska sestra / tehničar opće njege, a na ovaj sam se projekt prijavila kad sam završila 4. razred. Nakon jednostavne prijave koja uključuje pisanje motivacijskoga pisma i skupljanje bodova na temelju zaključnih ocjena iz stručnih predmeta i motiviranosti u struci slijedi višetjedna prilika za jedinstveno osobno usavršavanje.

Moje Erasmus+ iskustvo započelo je 21. kolovoza 2021. odlaskom u Frankfurt na Majni, peti po veličini njemački grad. Samom putovanju prethodile su jezične radionice te informiranje o gradu i načinu obavljanjua prakse. Koliko je sredina koja nas je dočekala drugačija od one na koju smo navikli, shvatili smo čim smo stigli pa smo tako već prvi dan mogli upoznati sve čari putovanja S-Bahnom i U- Bahnom. Praksu sam obavljala u domu za starije osobe Haus an den Niddaauen Frankfurt, i to od ponedjeljka do petka, od 7 do 14 sati. Bili smo raspoređeni tako da je na svakom katu ustanove radio jedan učenik zanimanja medicinska sestra / tehničar i jedan fizioterapeutski tehničar. Na svakom je katu zaposlena jedna medicinska sestra koje su nam bile mentori te nekoliko njegovatelja. Tijekom dva tjedna prakse pomagala sam pri obavljanju osobne higijene i pri hranjenju korisnika doma, mobilizaciji štićenika, previjanju rana, podjeli terapije te postupcima za sprečavanje nastanka komplikacija dugotrajnoga ležanja. Posebno bih istaknula holistički pristup svakom štićeniku pa sam tako više naučila kako pristupiti osobi koja boluje od paranoidne shizofrenije te općenito o pristupanju starijim osobama. Moj je najveći strah prije polaska bio komunikacija na njemačkom jeziku, ali snašla sam se vrlo brzo, dapače sad se osjećam sigurnijom u njegovu korištenju. Stoga jezik ne bi trebao predstavljati nikakvu prepreku za prijavu na Erasmus+. Na naše veliko iznenađenje u samom domu zaposleno je i osoblje s našega govornoga područja pa se mogla čuti ponekad i neka domaća riječ. Obavljanjem prakse u Frankfurtu dobila sam priliku vidjeti kakav je rad sa starijim osobama, koje su specifičnosti te populacije, što mi uvelike pomaže u daljnjem školovanju, a vjerujem da će mi pomoći i na budućem radnom mjestu.

Uz praksu imali smo i dosta slobodnoga vremena za istraživanje grada. Frankfurt je velik multikulturalni grad koji pruža mogućnost upoznavanja različitih svjetskih kultura što mi se i najviše svidjelo. Frankfurt nije samo grad nebodera i svjetskih banaka nego i tradicije koju možete okusiti u njihovoj lokalnoj gastronomiji i upoznati posjetom starom dijelu grada. Toplo bih preporučila vožnju brodom po Majni, obilazak prirodoslovnoga muzeja Senckenberg i posjet vidikovcu na 200 metara visine.

Naša je avantura završila 5. rujna povratkom u Hrvatsku. Sad kad su se svi dojmovi slegli, mogu reći da me i ovaj kratak boravak u Njemačkoj učinio sigurnijom u moje stručne, pa i jezične vještine. Poraslo je moje samopouzdanje, a snalaženje u nepoznatoj sredini potaknula me da svijet oko sebe gledam malčice drugačije nego prije. Tomu valja pridodati i razvoj sposobnosti timskoga rada i te stvaranje perspektive o tome kako je raditi u inozemstvu. Zato bih od srca preporučila da se svatko barem jedanput odvaži na takvo što. Usudite se, putujte, upoznajte druge kulture i vratit ćete kao osoba s drugačijim pogledom na svijet!

Ana Tomašić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije