Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
U ŠKOLAMA 13 TISUĆA UČENIKA Međimurskoj županiji obrazovanje je prioritet
BŠK

PRVI DAN NOVE NASTAVNE GODINE

U ŠKOLAMA 13 TISUĆA UČENIKA Međimurskoj županiji obrazovanje je prioritet

Međimurske osnovne i srednje škole danas su, prvog dana nove nastavne godine, spremno dočekale 9.343 osnovnoškolca i 3.608 srednjoškolaca, a ove godine i 78 više prvašića nego lani

Za sve njih osiguran je u potpunosti besplatan prijevoz vlakom i autobusom, osobni asistenti, udžbenici, stipendije za djecu branitelja i za učenike u deficitarnim zanimanjima.

U ŠKOLAMA 13 TISUĆA UČENIKA Međimurskoj županiji obrazovanje je prioritet Fotogalerija

Uz to, Međimurska županija je, kao osnivač, tijekom ljetnih mjeseci ulagala i u adaptaciju i uređenje brojnih školskih prostora, a jedna od škola u kojoj se u kojoj se intenzivno obavljaju građevinski radovi je Osnovna škola Strahoninec u kojoj je danas održana konferencija za medije povodom prvog dana nastave.

Ove je nastavne godine pohađa 364 učenika u 17 razrednih odjela, a ravnatelj Josip Šipek s ponosom ističe da vodi jednu suvremenu školu koja mnogo ulaže u ljude i opremu.

- Samo lani smo uložili 250 tisuća kuna u opremanje informatičke i još tri učionice, a ni tijekom ljetnih mjeseci nismo sjedili skrštenih ruku – u još četiri učionice smo postavili nove parkete i obnovili smo školski hol, a svim tim ulaganjima omogućili smo našim učenicima još jedan nadstandard i od sutra po prvi put u školi imamo i produženi boravak za naše prvašiće i učenike drugih razreda, njih ukupno 25, pojasnio je ravnatelj Šipek.

Taj je nadstandard, istaknuo je, moguć zahvaljujući dobroj suradnji s Međimurskom županijom i Općinom Strahoninec koja uvijek prepoznaje potrebe Škole, a jedna od njih je i dogradnja same školske zgrade koja je u tijeku.

- Izgradnju nove sportske dvorane smo, zajedno sa Županijom, započeli 2014. godine i izgradili je, ali tu nismo stali, nego nastavljamo s izgradnjom škole kako bi se i kod nas mogla provoditi jednosmjenska nastava. Smatram da naši roditelji i učenici to zaslužuju, a dobrom praksom se pokazala i besplatna školska prehrana, čiji je trošak na sebe prije tri godine preuzela Općina, a lani i nabavku radnih bilježnica, istaknuo je načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec.

Pred Općinom je, dodao je načelnik, još značajnih projekata, poput dogradnje vrtića čime će se osigurati prostor za dodatnih pet skupina.

- I to je tek početak, jer je Strahoninec kao prigradsko naselje vrlo atraktivan za život i uskoro nam se u tri stambene zone otvara 200-tinjak novih gradilišta, što znači da kroz 4-5 godina očekujemo toliko mladih obitelji, naglasio je Franjo Lehkec.

Upravo je Strahoninec primjer i model obrazovanja kakav bi bilo poželjno preslikati u svaku međimursku općinu i grad, pohvalio je općinska ulaganja i međimurski župan Matija Posavec.

- Suradnjom, energijom, hrabrošću i vjerom u vlastite sposobnosti postizat ćemo rezultate, graditi povjerenje i zajedno stvarati Međimurje kakvo svi želimo, a to je uspješno, napredno i uređeno, jer budućnost svakog mjesta, svake županije i države u cjelini je onakvo kakva je količina stečenog znanja građana, zaključio je župan Posavec, poželjevši svim učenicima i učiteljima uspješnu i mirnu školsku godinu, poručivši da će obrazovanje i dalje biti na vrhu prioriteta Međimurske županije.

S istim je željama nastavila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak.

- Škola nije samo obrazovna ustanova, i danas više nego ikada prepoznajemo važnost njene odgojne uloge. S obzirom na reforme koje se pokreću u obrazovanju, Međimurje je već veliki korak ispred drugih, a ovu školsku godinu započinjemo s maksimalno mogućim tehničkim uvjetima koje smo mogli ostvariti, naglasila je pročelnica Novak.

Naposljetku, za sigurnost učenika na prometnicama i dalje brine Policijska uprava međimurska koja kontinuirano povodom početka školske godine provodi akciju 'Poštujte naše znakove', usmjerenu na zaštitu najmlađih sudionika u prometu.

Policijska službenica za prevenciju PUM Irena Branović pozvala je sve sudionike prometa da poštuju pravila, naročito vozače da dobro promotre situaciju oko sebe, posebice u blizini škola.

- Ova akcija je svoju opravdanost dokazala činjenicom da unatrag nekoliko godina ne bilježimo ozljeđivanje djece u prometu. I ove godine ćemo održati predavanja o sigurnosti u prometu učenicima te ih uputiti kako na najsigurniji način stići do škole, najavila je Irena Branović.

 

 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!