Gospodarska škola Čakovec: 3. Comenius susret u regiji Miguela de Cervantesa

Gospodarska škola Čakovec: 3. Comenius susret u regiji Miguela de Cervantesa

Domaćin našeg 3. Comenius susreta bila je škola Clara Campoamor u La Solani u regiji Castilla la Mancha u Španjolskoj, gdje smo boravili od 25. veljače do 1. ožujka 2013. godine. To je regija koja je inspirirala Miguela de Cervantesa prije pet stoljeća.

Teško je prenijeti sve naše dojmove, a naučili smo i vidjeli zaista mnogo. Prekrasni prizori vinograda i vjetrenjača pratili su nas cijelim putem jer ipak je to područje Don Quijotea. Ponekad smo se stvarno osjećali kao da smo u knjizi Miguela de Cervantesa.

La Mancha je idealno područje za uzgoj vinove loze. Zbog velikog broja sunčanih sati, širokog raspona dozrijevanja grožđa i nižeg prinosa po hektaru, proizvode se vina vrhunske kvalitete. Dobro tlo omogućava uzgoj širokog raspona internacionalnih sorti koje se nadopunjuju autohtonim sortama Airen i Tempranillo. La Mancha je ujedno i najveća vinska regija u svijetu s oko 300 tisuća hektara vinograda, a na 165 000 hektara proizvodi se vino s “oznakom geografskog podrijetla”.

Tema susreta bila je proizvodnja vina na tradicionalan i moderan način. Razgledali smo muzej vina u Valdepenasu. Kustosica nas je upoznala s poviješću vina na ovom području i njegovom evolucijom. Nakon sieste, koju Španjolci nikako ne propuštaju, posjetili smo vinariju gdje se još uvijek proizvodi vino na tradicionalan način u amforama, a proizvodnja i kušanje vina prilagođava se lunarnom kalendaru.

Posjetili smo vinarije koje se bave proizvodnjom vina  na moderan način. Također, bili smo u regionalnom vinogradarsko- vinarskom centru za kontrolu kvalitete čiji je zadatak da uz promociju vina određuje i prati zaštitu njihove kvalitete. Rigorozni zahtjevi degustacijskog odbora osiguravaju izvanrednu kvalitetu vina s oznakom geografskog podrijetla što mora biti naznačeno na etiketi koja se stavlja na bocu.

Uz proizvodnju vina, regija je poznata i po proizvodnji maslina i velikoj biološkoj raznolikosti i njegovanju tradicionalnih kulturnih vrijednosti. Posjetili smo i nacionalni park Guadiana gdje smo se divili ljepoti i usklađenosti boja u prirodi.

Naravno, povratak kući teško nam je pao jer je vrijeme provedeno u Španjolskoj bilo prekratko. (Petra Jagec i Nikola Kolarić, 3. PT i profresorica Vesna Stunković)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije