Gimnazijske profesorice u pripremnim posjetima u sklopu programa Comenius

Gimnazijske profesorice u pripremnim posjetima u sklopu programa Comenius

U okviru Programa za cjeloživotno učenje (potprogram Comenius) Agencije za mobilnost i programe Europske unije tri su profesorice Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec sudjelovale u pripremnim posjetima.

U Irskoj je bila dr. sc. Žaklin Lukša, a u Poljskoj profesorice Sandra Breka-Ovčar i Tanja Šalamon. Uz upoznavanje školskog sustava zemlje i škole domaćina, upoznavanje kolega iz raznih europskih zemalja, profesorice su sudjelovale u osmišljavanju projekata zajedno sa školama partnerima.

Pripremni posjet u Irskoj održan je u Dungarvanu u Irskoj od 16. do 20. siječnja i to u srednjoj školi CBS Dungarvan (http://www.dungarvancbs.com/). U pripremi projekta sudjelovali su predstavnici ukupno devet zemalja: Irske, Nizozemske, Njemačke, Španjolske, Italije, Litve, Estonije, Turske, a kasnije su se pridružile i Grčka i Bugarska. Tijekom pet dana svi su zajedno radili na pripremi prijedloga projekta pod nazivom YES (Young European Scientists for a green future).

Projektom se želi povezati obrazovanje o održivom razvoju sa svakodnevnim životom učenika i odgovornim odnosom prema okolišu. Također, planirana su i predavanja profesora iz različitih zemalja kako bi učenici vidjeli što više različitih pristupa poučavanju. Moguće teme su: ekološka proizvodnja hrane, onečišćenje vode, tla i zraka, alternativni oblici energije tzv. “blue energy”, vjetra, voda i solarna energija, različiti aspekti rješavanja problema smeća, opće znanje o održivom razvoju, korištenje recikliranih materijala u umjetnosti… U sklopu projekta planirano je 6 susreta učenika i nastavnika tijekom sljedeće dvije školske godine ukoliko projekt odobri Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Profesorice Sandra Breka-Ovčar i Tanja Šalamon bile su u pripremnom posjetu u Poljskoj u školi Zespół Szkół Ogólnokształcących u Suchoj Beskidzki (www.zsosucha.pl), 50 km južno od Krakowa. Sudjelovale su u pripremi multilateralnog projekta YAPU (You Are a Part of Universe) u koji će, uz Gimnaziju Čakovec, biti uključeni i učenici i profesori iz škole domaćina iz Poljske te Gimnazija Franca Miklošiča iz Ljutomera u Sloveniji.

Tema projekta je zaštita okoliša, a planirane su aktivnosti vezane uz očuvanje zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, izradu multimedijalnog paketa Eco-tools s korisnim sadržajima i igrama na četiri jezika – engleskom, poljskom, slovenskom i hrvatskom, učenje jezika te radionice za učenike i nastavnike. Planiraju se i 3 međusobna posjeta 2014. i 2015. godine tijekom kojih bi se provodile navedene aktivnosti. Sadržaj i aktivnosti projekta bogati su i atraktivni te se profesorice nadaju pozitivnom mišljenju Agencije za mobilnost kako bi i gimnazijski učenici i profesori osjetili čari i toplinu Poljske (i Slovenije) i njezinih stanovnika.

Nadamo se da će ovi projekti biti prepoznati kao kvalitetni, korisni i potrebni, dobiti odobrenje i da će se cijela Gimnazija uključiti u njihovo provođenje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije