Dan Izraela u Srednjoj školi Čakovec

Dan Izraela u Srednjoj školi Čakovec

Dan Izraela održan je u Srednjoj školi Čakovec uz prigodno predavanje i prikazivanje filma za mlade. Michal Hershkovitz, prva tajnica i zamjenica šefa Misije Države Izrael u Republici Hrvatskoj, održala je predavanje “Israel: Small Country Large Impact”.

U četrdesetak minuta predavanja okupljenim je učenicima, profesorima i gostima pojasnila na koji je način Izrael ostavio dubok trag u svijetu tijekom 65 godina svog postojanja. Izrael je dvostruko manja zemlja od Hrvatske, ali sa čak 7.5 milijuna stanovnika. Stanovništvo je multietničko i uz židovsku, najveća je arapska zajednica.

Najviše važnosti se pridaje obrazovanju u kojem uz 10 obaveznih razreda veliki broj mladih odlazi na fakultete. Visoki prosjek obrazovanih doprinosi društvu u svim segmentima razvoja: od poljoprivrede, industrije, medicine, informatičke i drugih industrija. Izraelci su u posljednjih 11 godina osvojili čak 10 Nobelovih nagrada u raznim područjima.

Nakon predavanja konzulica je odgovarala na mnogobrojna i raznovrsna pitanja. Učenike je zanimala sigurnost turista, religijski i obiteljski život, homoseksualni brakovi, dopušta li se tetoviranje, moraju li svi Židovi služiti vojsku, ima li rješenja za odnose s Palestincima…

Nakon predavanja prikazan je izraelski film za mlade. U “Šlomijevim zvijezdama” (Ha-kochavim Shel Shlomi) učenici su imali prilike vidjeti svog vršnjaka iz Izraela. 16-godišnji Šlomi ne pokazuje previše interesa za većinu školskih predmeta, ali je vješt kuhar i pomaže u obitelji. Usred pubertetskih “problema” nastavnik matematike otkrije njegov specijalni talent. Učenicima je film bio zanimljiv i zabavan, te im je dodatno približio izraelsku svakodnevicu.

Miljenko Hajdarović, organizator ovog mini-projekta i profesor povijesti i sociologije, ističe da većina predrasuda prema Židovima i drugim narodima izvire iz neznanja i nepoznavanja tuđih kultura, te smatra da ovakve manifestacije doprinose izgradnji tolerancije i demokratskog društva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije