medijska pismenost

ZAJEDNO ZA BOLJI INTERNET U II. OŠ Čakovec obilježen Dan sigurnijeg interneta uz eTwinning

eTwinning zajednica podržava Dan sigurnijeg interneta, a eSigurnost jedan je od ključnih elemenata eTwinning projekata

II. osnovna škola Čakovec i ove se godine uključila u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta koji se ove godine održava pod sloganom Zajedno za bolji Internet. Stvaranju boljeg interneta škole se mogu pridružiti tako što učenike podučavaju digitalnoj pismenosti i vještinama kritičkog mišljenja što im je potrebno za snalaženje u svijetu interneta. eTwinning zajednica podržava Dan sigurnijeg interneta, a eSigurnost jedan je od ključnih elemenata eTwinning projekata.

Na nastavi informatike pod vodstvom učiteljice Ive Naranđe provedeno je više aktivnosti, a većina ih je povezana s međunarodnim eTwinning projektima na kojima učenici rade od početka školske godine. Učenici su sudjelovali u više suradničkih aktivnosti s partnerima iz drugih država. Osim aktivnosti u sklopu projekata, pridružili smo se događanjima u povodu Dana sigurnijeg interneta koja se održavaju na eTwinning Liveu.

Učenici šestog razreda u sklopu eTwinning projekta Micro circuits for Mega Solutions bavili su se temama iz područja računalne sigurnosti, razgovarali o zlonamjernom softveru, etičkom hakiranju i potrebi za jakim zaporkama. Učenici su ponovili prethodno znanje i naučili nešto novo, a upoznati su i s Centrom za sigurniji Internet. Učenici su provjerili svoje lozinke putem alata HowSecureIsMyPassword i stvorili nove lozinke pomoću generatora lozinki. Partnerske škole dogovorile su suradničke aktivnosti, izradile LearningApps igru i Padlet Beat the hacker na kojem su učenici zajedno radili s četiri scenarija o mogućim opasnim situacijama na internetu.

Sljedeća aktivnost bila je stvaranje generatora lozinki pomoću micro:bita. Aktivnosti su se temeljile na lekciji Introduction to cyber security koju je objavila Micro:bit Educational Foundation microbit.org. U eTwinning projektu Teachers4Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence sudjeluju učenici četvrtih i osmih razreda. Učenici četvrtih razreda prisjetili su se važnosti čuvanja osobnih podataka i izradili oblake riječi u alatu ABCya Word Cloud. Odigrali su edukativne igre i kvizove te primjenjivali pravila pristojnog ponašanja u virtualnoj učionici na Teamsu. Idućeg tjedna nastavili su s ovom važnom temom, ponovili naučeno i izradili digitalne postere.

Učenici osmih razreda bavili su se temom digitalnih prava u doba umjetne inteligencije i sudjelovali u TwinSpace forumu u raspravama na teme Što vaša aplikacija zna o vama? i COVID-19 kao kriza za ljudska prava. Ove godine eTwinning ima za cilj promociju medijske pismenosti  i naglašava važnost vještina kritičkog mišljenja upoznavanjem učenika s načinima prepoznavanja dezinformacija i lažnih vijesti. Učenici su istražili dobre strane umjetne inteligencije i moguće rizike, ulogu umjetne inteligencije u otkrivanju, ali i stvaranju lažnih vijesti, te izradili digitalne postere i prenijeli ih na TwinSpace. U tijeku je sljedeća suradnička aktivnost, kreiranje interaktivne slike na ThingLinku na kojoj će svaka škola urediti dio.

Partneri u projektu My Water Footprint razmijenili su ideje i iskustva, svaka škola imala je slobodu odabrati i predstaviti aktivnosti koje je provela sa svojim učenicima. Učenici II. osnovne škole Čakovec radili su prema kurikulumu Budi internet genijalac i avanturističnoj igrici Interland koja stavlja ključne lekcije digitalne sigurnosti u praksu. Neke dijelove kurikuluma Be Internet Awesome upoznali su još prošle godine, a od ove godine kurikulum je preveden na hrvatski jezik što ga čini lakše dostupnim mlađim učenicima.

Polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri izrađivali su digitalne postere na teme Internet stvari (IoT) i sigurnost na internetu. Osim aktivnosti u sklopu eTwinninga, tijekom veljače na nastavi informatike učenici se upoznaju s raznim temama povezanima sa sigurnošću na internetu. Kontinuirano se radi na podučavanju
učenika i stjecanju navika za sigurno korištenje interneta kako bi im omogućili da iskoriste sve mogućnosti koje nudi internet. Edukacijom od najranije dobi osnažujemo naše učenike da donose promišljene odluke na mreži.

II. osnovna škola Čakovec već je godinama članica eSafety zajednice, a uoči Dana sigurnijeg interneta obnovila je Oznaku eSigurnosti (eSafety Label), sada po treći puta. Inicijativa eSafety Label pokrenuta je 2012. godine i predstavlja europsku uslugu za akreditaciju i podršku školama koja ima za cilj pružiti sigurno okruženje i pristup internetskoj tehnologiji kao dijelu iskustva poučavanja i učenja. European Schoolnet pokrenuo je eSafety Label portal koji se sastoji od javne mrežne stranice i interne zajednice za registrirane članove. Za dodjeljivanje Oznake eSigurnosti škola treba ispuniti više uvjeta. Nakon registracije potrebno je sudjelovati u zajednici dijeljenjem znanja, resursa, primjera i iskustva te ispuniti upitnik za procjenu.

Cilj Oznake eSigurnosti je pomoći školama da procijene svoj pristup internetskoj sigurnosti, kako bi svojim učenicima osigurala najsigurnije moguće okruženje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije