Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
OD PONEDJELJKA Učenici nižih razreda i maturanti kreću u školu, ostali idu online
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

MINISTAR Fuchs potvrdio

OD PONEDJELJKA Učenici nižih razreda i maturanti kreću u školu, ostali idu online

Istaknuo je i kako se ne bi trebalo komunicirati da su djeca superširitelji virusa jer to kod njih stvara osjećaj krivice.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs potvrdio je kako će u školu ići učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola te maturanti zbog priprema za državnu maturu.  

"Završni razredi srednjih škola ići će po pojačanim epidemiološkim mjerama. Moći će se osigurati dovoljna distanca s obzirom na to da će ostali razredi biti online", rekao je Fuchs te dodao kako ne misli da će se početkom ovog polugodišta narušiti optimistični trendovi vezani uz epidemiološko stanje. 

"Za sada su te brojke dobre i ako se nastave uz poduzete mjere, mislim da bismo vrlo brzo mogli vidjeti sve učenike u školama, no zbog pažljivog pristupa idemo s ovakvom koncepcijom", tvrdi. Nakon brojnih upita roditelja zagrebačkih školaraca o sigurnom pristupu školama, Fuchs navodi kako ne bi trebalo biti problema. 

Istaknuo je i kako se ne bi trebalo komunicirati da su djeca superširitelji virusa jer to kod njih stvara osjećaj krivice.  "To se previše provlači kroz javnu scenu, to ne bi čisto psihološki, trebalo tako komunicirati", smatra. 

Odluke na županijskoj razini

Stožer civilne zaštite Istarske županije jučer je donio odluku da će se u svim srednjim školama te višim razredima osnovnih škola na području županije nastava održavati online. Tako će se u školi odvijati samo nastava za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Učenici viših razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola polugodište će započeti online nastavom i u Primorsko-goranskoj županiji.

Odluka je donesena jučer u dogovoru s ravnateljima. Isti je model predložio i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije. Preporučili su osnivačima i ravnateljima osnovnoškolskih i srednjoškolskih obrazovnih ustanova na području županije te visokim učilištima da nastava bude organizirana na daljinu do 31. siječnja. 

"Što se tiče Sisačko-moslavačke županije, tu smo kontinuirano prisutni na terenu. Postoji mogućnost da se preslagivanjem unutar škola osigura način izvođenja nastave kakav smo zamislili. Još uvijek razgovaramo o tome da vidimo je li moguće ispoštovati ovu varijantu ili će biti potrebno za dio djece osigurati i odgodu početka nastave. To ovisi o informacijama koje ćemo dobiti", naveo je ministar. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!