Đaci će pojesti šljiva, jabuka, mrkve, jagoda za 10 milijuna kuna

Od iduće školske godine djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u školi će jesti mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčicu i mrkvu. Počet će se tako, po uzoru na Europsku uniju, provoditi program sheme školskog voća i promicati zdrave prehrambene navike za koje se u školskom kurikulumu izborila premijerova supruga, liječnica Sanja Musić Milanović.

– Djeca imaju neuravnoteženu prehranu i prekomjernu težinu – objasnio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina čije ministarstvo daje dio novca za provođenje programa.

U škole stiže 2000 tona

Cilj je programa promovirati zdravu prehranu i povećanje udjela voća i povrća u svakodnevnoj prehrani kod najmlađe djece kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede koje će za tu namjenu nabaviti od 1500 do 2000 tona voća i povrća.

Procjenjuju da će toliko djeca pojesti jer im je dnevno namijenjeno od 100 do 150 grama voća ili povrća. U ovoj godini Ministarstvo poljoprivrede za shemu školskog voća osiguralo je 2,6 milijuna kuna, a veći dio novca uložit će Europska unija. Ukupno će voće u školskoj godini koštati nešto više od 10 milijuna kuna.

– Za provedbu ove mjere u proračunu za 2013. Europska komisija osigurala je 1,1 milijun eura iz proračuna za poljoprivredu EU, a Hrvatska, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, otprilike 275.000 eura – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Zdravi plodovi neće biti zamjena za uobičajene obroke, već će biti dopuna u okviru školske prehrane tijekom cijele školske godine, a škole će dobiti voće najmanje jednom tjedno. Zdrave namirnice dobit će sve škole koje to žele.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije