VRIJEDNI I MARLJIVI

FOTO Sadnjom Gupčeve lipe u OŠ Donji Kraljevec obilježen Dan biološke raznolikosti

Dan biološke raznolikosti 22.svibanj u OŠ Donji Kraljevec i u uvjetima pandemije posebno je zanimljivo obilježen

– Obilježili smo ga sadnjom sadnice Gupčeve lipe u dvorištu škole. Sadnicu je školi donirala Udruga privatnih šumoposjednika Međimurja “JEGNJED”, a koliko je poznato, ovo je peta takva sadnica posađena u Međimurju. U ime udruge sađenju su nazočili dopredsjednik udruge gospodin Stjepan Mesarek i gospodin Mario Vlašić. Oni su na maloj svečanosti predali ravnateljici OŠ Donji Kraljevec Sandri Vlahek Svjedodžbu o podrijetlu sadnice lipe s matičnim brojem klona 371, javljaju iz OŠ Donji Kraljevec.

Gupčeva lipa, latinskim imenom Tilia platyphyllos Scop., pripada vrsti velelisna lipa. To drvo koje raste u Gornjoj Stubici je zakonom je zaštićeno kao spomenik prirode. Vjerojatno je mnogi pamte iz đačkih dana kao nezaobilaznu zagorsku znamenitost.

Prvi Živi arhiv te vrste u Hrvatskoj je posađen u obliku 57 sadnica uzgojenih s originalne lipe 2011. godine u mjestu Hižakovac, gdje se po legendi rodio Matija Gubec.

Plodovi Gupčeve lipe koji padnu sa slavnog drveta  i proklijaju nisu više genetski čista slavna lipa, no, kada se uzmu plemke vršnih dijelova  stabla i cijepe se, taj klon je fiziološki upravo Gupčeva lipa.

Znanstvenici Hrvatskog šumarskog instituta Jastrebarsko na taj su način uzgojili sadnice – klonove Gupčeve lipe. Kroz projekt Turističke zajednice Grada Donje Stubice do sad je obavljena je sadnja tristotinjak takvih sadnica. Sve sadnice Hrvatskog šumarskog instituta vode se pod određenim brojevima i uz svaku posađenu sadnicu postoji i svjedodžba Hrvatskog šumarskog instituta o podrijetlu sadnice. Na ovaj način, uzgojem i sađenjem kloniranih sadnica, čuvaju se geni Gupčeve lipe za sva vremena i čuva se djelić velikog bogatstva biološke raznolikosti u Republici Hrvatskoj.

– U ime učenika i djelatnika OŠ Donji Kraljevec zahvaljujem Udruzi “Jegnjed”, gospodinu Mesareku i Vlašiću na donaciji te poduzeću “Marti d.o.o.” iz Preloga na svesrdnoj pomoći, javlja Sandra Vlahek, prof, ravnateljica OŠ Donji Kraljevec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije