Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
FOTO Sadnjom Gupčeve lipe u OŠ Donji Kraljevec obilježen Dan biološke raznolikosti
OŠ Donji Kraljevec

VRIJEDNI I MARLJIVI

FOTO Sadnjom Gupčeve lipe u OŠ Donji Kraljevec obilježen Dan biološke raznolikosti

Dan biološke raznolikosti 22.svibanj u OŠ Donji Kraljevec i u uvjetima pandemije posebno je zanimljivo obilježen

- Obilježili smo ga sadnjom sadnice Gupčeve lipe u dvorištu škole. Sadnicu je školi donirala Udruga privatnih šumoposjednika Međimurja „JEGNJED“, a koliko je poznato, ovo je peta takva sadnica posađena u Međimurju. U ime udruge sađenju su nazočili dopredsjednik udruge gospodin Stjepan Mesarek i gospodin Mario Vlašić. Oni su na maloj svečanosti predali ravnateljici OŠ Donji Kraljevec Sandri Vlahek Svjedodžbu o podrijetlu sadnice lipe s matičnim brojem klona 371, javljaju iz OŠ Donji Kraljevec.

Gupčeva lipa, latinskim imenom Tilia platyphyllos Scop., pripada vrsti velelisna lipa. To drvo koje raste u Gornjoj Stubici je zakonom je zaštićeno kao spomenik prirode. Vjerojatno je mnogi pamte iz đačkih dana kao nezaobilaznu zagorsku znamenitost.

Prvi Živi arhiv te vrste u Hrvatskoj je posađen u obliku 57 sadnica uzgojenih s originalne lipe 2011. godine u mjestu Hižakovac, gdje se po legendi rodio Matija Gubec.

Plodovi Gupčeve lipe koji padnu sa slavnog drveta  i proklijaju nisu više genetski čista slavna lipa, no, kada se uzmu plemke vršnih dijelova  stabla i cijepe se, taj klon je fiziološki upravo Gupčeva lipa.

Znanstvenici Hrvatskog šumarskog instituta Jastrebarsko na taj su način uzgojili sadnice - klonove Gupčeve lipe. Kroz projekt Turističke zajednice Grada Donje Stubice do sad je obavljena je sadnja tristotinjak takvih sadnica. Sve sadnice Hrvatskog šumarskog instituta vode se pod određenim brojevima i uz svaku posađenu sadnicu postoji i svjedodžba Hrvatskog šumarskog instituta o podrijetlu sadnice. Na ovaj način, uzgojem i sađenjem kloniranih sadnica, čuvaju se geni Gupčeve lipe za sva vremena i čuva se djelić velikog bogatstva biološke raznolikosti u Republici Hrvatskoj.

- U ime učenika i djelatnika OŠ Donji Kraljevec zahvaljujem Udruzi „Jegnjed“, gospodinu Mesareku i Vlašiću na donaciji te poduzeću „Marti d.o.o.“ iz Preloga na svesrdnoj pomoći, javlja Sandra Vlahek, prof, ravnateljica OŠ Donji Kraljevec.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!