TŠČovci na adventu u Klagenfurtu

Nakon Graza prošle godine, profesorice stranih jezika ove su godine svoje učenike maturantskih razreda povele na božićni sajam u Klagenfurt. Osim vidjeti prekrasno uređen grad s milijun žaruljica, ukrasa i raznovrsnih štandova, cilj našeg putovanja bio je dosadašnja saznanja iz njemačkog jezika primijeniti u stvarnoj komunikaciji, upoznati i proširiti znanja o austrijskim običajima i kulturi te predblagdansko vrijeme obogatiti družeći se s prijateljima i profesorima.

Prije ulaska u grad, odvezli smo se do najtoplijeg alpskog ledenjačkog jezera Wörthersee čije se ime nalazi i u službenom nazivu grada. Slijedili smo rijeku Glan koja zimi smrzne, a ljeti je odredište kanuista. Prošli smo i pokraj parka Minimundus koji je zimi zatvoren, ali smo preko ograde uspjeli vidjeti umanjenu verziju Eiffelovog tornja, pokraj montažnog sportskog stadiona Sportpark Klagenfurt izgrađenog za Europsko nogometno prvenstvo 2008. godine, uz Seepark hotel koji izgleda vrlo neobično i moderno.

Naša šetnja renesansnim gradom započela je kod Gradskog kazališta. Hodajući prema centru, prošli smo kraj Rathausa (gradske vijećnice) i Stadthausa, zaustavili smo se u dvorištu Landhausa  (Koruškog parlamenta), zastali kod fontane Lindworm i poslušali legendu o tome kako je Klagenfurt  osnovan na mjestu na kojem je ubijen zmaj Lindworm koji je živio u obližnjoj močvari. U centru se nalazi i spomenik Wörthersee Manndlu. Ušli smo u gradsku katedralu svetog Egida te prošli ulicama s prekrasnim renesansnim građevinama.

Kad se smračilo, iznad naših glava upalilo se tisuće žaruljica, a osvijetljena božićna drvca stvarala su prekrasan ugođaj. Sve je vrvjelo ljudima i štandovima punim suvenira simboličkih cijena. Iako kišovito, ozračje u renesansnom gradu tijekom adventa veoma je ugodno. Hodajući gradom, primijetili smo da se u svakom njegovom dijelu širi specifičan miris koji uvelike pridonosi ugodnoj atmosferi. Grad je prekrasno ukrašen te se već na prvi pogled primjećuje da se pazilo na svaki detalj. Prilikom dolaska u golemi shopping centar, jasno se vidi ljubaznost lokalnih ljudi prema turistima. U ovo doba godine tamo ima puno turista s naših prostora. Uspjeli smo osjetiti i kvalitetu ugostiteljskih objekata kad smo u ugodnoj atmosferi popili neki topao napitak.

Vidjevši sve te krasote, primijetili smo da jedan dan nije dovoljan za upoznavanje svih čari tog predivnog gradića na jezeru. Vratili smo se puni dojmova i s nestrpljenjem iščekujemo sljedeći izlet. (Emanuel S.)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije